Receptmakare: Lisa Förare Winbladh
Portioner: 4
Tid: 40 minuter
Nybörjare? Då har du hittat rätt! Det här är ett enkelt recept för curryblyga utan allt för mycket konstiga kryddor. Det enda knepet är senapsfröna. Svenska senapsfrön får smak av Indien när de rostas. Välj ett bra currypulver. jag gör ofta mitt själv men Fiddes Payne och Sharwood har bra stuns i sina burkar
- 4 potatisar av mjölig sort
- 1/2 litet blomkålshuvud
- 1 gul lök
- 2+2 msk smö
- 1 kanelstång
- 1 tsk bruna eller svarta senapsfrön (inte gula, de blir beska)
- 1 msk god curry
- 2 msk tomatpuré
- (1 nypa saffran)
- 2 dl röda linser
- 6 dl grönsaksbuljong
- kajennpeppar efter behag
- Till servering:
- Vitlöksfräst bladspenat
- Tjockyoghurt
- Skala och tärna potatisen grovt. Tärna zucchini i lika stora bitar.
- Skala och hacka löken och fräs mjuk i smöret. Vänd ner kanelstång och senapsfrön och stek tills fröna börjar knäppa och löken blivit gyllene. Vänd ner curryn, tomatpuré och eventuell saffran Fräs i en halv minut under omrörning.
- Blanda ner linser och buljong. Låt puttra under locka ca 20 minuter. Tillsätt lite vatten om det ser torrt ut.
- Smaka av med salt, kajenn och en nypa socker. Vänd ner blomkålen och låt puttra i ytterligare 10 minuter tills linserna och blomkålen är mjuka. Vänd ner zucchinin och låt puttra ytterligare 5 minuter.
- Rör ner återstående smör och smaka av. Ah, lite mer kajenn va?