Indisk rispudding med kardemumma och saffran (Kheer)

Receptmakare: Ett par hundra miljoner indiska husmödrar och Lisa Förare Winbladh

Portioner: 4

Tid: 45 minuter + tid att svalna

Erkänn att kheer låter raffigare än kall saffransgröt! Lyckligtvis är det väldigt gott. om du är modig (eller bara dumdristig) kan du krydda med några droppar apelsinblomsvatten också. Eller lite finrivet apelsinskal om du är försiktigare.

  • 1 1/2 dl rundkornigt ris
    3 dl vatten
  • 7 dl mjölk
  • 1 dl sötad kondenserad mjölk
    1/2 kanelstång
    1/2 tsk grovstött kardemumma
    1/2 dl gröna eller blonda russin
    1/4 g saffran (1/2 paket)
    nymald kanel, skållade mandlar, pistaschnötter
  1. Blanda ris och vatten i en tjockbottnad kastrull, gärna av teflon. Koka upp och sjud i 10 minuter. Tillsätt resten av ingredienserna och rör om.
  2. Sjud på svag värme under lock tills det blivit en krämig gröt, ca 40 minuter. Rör om då och då i början och allt oftare mot slutet.
  3. Servera desserten varm eller ljummen i små skålar. Toppa med pistaschnötter och pinjenötter.