Receptmakare: Margit Richert
Portioner: 4
Tid: 40 minuter
Det här är ingen riktig jansson, utan mest en strömmingslåda som fått smak av ansjovis och grädde, men lika god är den för det! Vill man inte frossa i mättat fett kan man ersätta grädden helt eller delvis med mjölk. Servera gärna med knäckebröd och en god ost.
En helt annan, men mycket trevlig smak får man om man ersätter grädden med en flaska lättöl, då blir det nästan någon slags sjömansströmming.
- 400 g rensad strömming
- 8 kokta potatisar
- 1/2 purjolök
- 1 ask ansjovis
- 3 dl grädde
- nymalen vitpeppar
- 2 msk ströbröd
- 1 msk smör
- Sätt ugnen på 225 grader. Dela strömmingen i 2-3 bitar beroende på storlek. Skiva potatisen i 1/2 cm-tjocka bitar och strimla purjon tunt. Blanda samman allt lite slarvigt i en smörd ugnsform.
- Hacka ansjovisen och blanda den med grädden. Smaka av med ansjovisspad och vitpeppar. Slå grädden över strömmingsblandningen, strö över ströbröd och fördela lite smör över anrättningen.
- Grädda i 25 minute.