Johan och Lisas goda tomatsås

En bra tomatsås är suverän basmat. Koka mycket och frys in eller spara i kylen ett par dagar. Naturligtvis finns det trix för att laga lysande tomatsås av enkla ingredienser. Det är viktigt att såsen ska puttra länge,länge, länge. Fast vänta nu, inteså länge att tomatsmaken tonar bort. Runt en timme tycker jag är perfekt. Och det får aldrig stormkoka då kokar de fina smakämnena sönder (nej, det är ingen skröna).

Att koka med örtkryddor i en timme är helt onödigt. All den fina smaken förstörs. Tillsätt färska örtkryddor precis före servering. Undantaget är torkade kryddor samt mycket kraftiga kvistar av timjan och rosmarin som kan få puttra med en kvart. Stek inte löken till såsen i din finaste olivolja. Hundrakronorsmaken försvinner när du upphettar oljan. Om du har en fin skrytolja du vill visa upp: Droppa den över rätten vid bordet, så får dina gäster imponeras av den vackra flaskan också.


Portioner: 8
Tid: 1 timme
Du behöver: 

1-2 msk olivolja
1 liten gul lök, finhackad
1 tsk fänkålsfrö
2 burkar tomater av god kvalitet
1 msk Touch of Taste flytande fond
1 stort lagerblad farinsocker, salt, nymald peppar

Gör så här: 
  1. Hetta upp oljan i en rejäl teflonkastrull. Om kastrullen är för liten sprätter det lätt tomatsås över hela spisen. Välj en hög men vid kastrull. Vänd ner lök och fänkålsfrön och stek duktigt så att lök en får lite färg medan fröna rostas till rund arom.
  2. Slå på tomater, fond och lagerblad. Låt puttra med locket på glänt på mycket låg värme, helst en timme. Smaka av med lite socker, salt och nymald peppar.

Variationer på tomatsås
Nu kommer det roliga! Alla sätt att göra tomatsåsen spektakulär. A. Vänd ner 2-3 finhackade vitlöksklyftor och fräs någon minut innan du häller ner tomaterna. Ersätt fänkålsfröna med anis och vänd ner finrivet citronskal precis på slutet. Servera gärna till lamm.

B. Ersätt fänkålsfrön med 2 tsk spiskummin och en kanelstång (eller vänd ner mald spiskummin och kanel precis innan du tillsätter tomaterna). Kanske en nypa saffran. Bättra alltid på kryddningen på slutet eftersom kryddorna mjuknar i smaken. Servera till kyckling eller lamm. Eller vänd ner kikärtor så har du en trevlig vegogryta.Toppa gärna med finhackad koriander.

C. Tillsätt 1 tsk korianderfrö samtidigt med fänkålen. Smaksätt med vitlök och låt 2 dl torrt vitt oekat vin, ett par strimlor apelsinskal och en rejäl rosmarinkvist sjuda med sista kvarten. Gott till stekt fisk. Eller låt massor av hela champinjoner sjuda med i 5 minuter. Servera till griskött eller kallt som en bufférätt.

Bild för Lisa Förare Winbladh

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh