Johans asiatiska chiligurka med fisksås
Receptmakare: Johan Svanljung
Tid: 10 minuter + tid att marinera
Portioner: 4
Det här är vårt standardtillbehör hela sommaren. Till grillat, till kyckling och för okynnesmums till okynnesdrinken på båtbryggan. Du kan antingen skiva gurkan tunt eller skala den och skära i långa klyftor. Allra godast blir gurkan om du använder de smågurkor som i Sverige brukar kallas Västeråsgurkor. Inläggningen håller sig ett par dagar i kyl.
- 3 stora västeråsgurkor eller en vanlig gurka
1 vitlöksklyfta, finhackad
1/2-1 tsk chiliflingor eller krossad torkad chili
saft och finrivet skal från 1 lime
1 tsk ljust muscovadosocker eller farin
2 tsk asiatisk fisksås
salt efter behag
- Skala gurkan och skär den på längden i långa klyftor. Vänd runt alla ingredienser och lägg i en fin burk.
- Låt stå i kylen och samla smak minst en kvart men helst en timme eller två före servering.