Johans asiatiska chiligurka med fisksås

Receptmakare: Johan Svanljung

Tid: 10 minuter + tid att marinera

Portioner: 4

Det här är vårt standardtillbehör hela sommaren. Till grillat, till kyckling och för okynnesmums till okynnesdrinken på båtbryggan. Du kan antingen skiva gurkan tunt eller skala den och skära i långa klyftor. Allra godast blir gurkan om du använder de smågurkor som i Sverige brukar kallas Västeråsgurkor. Inläggningen håller sig ett par dagar i kyl.

  • 3 stora västeråsgurkor eller en vanlig gurka
    1 vitlöksklyfta, finhackad
    1/2-1 tsk chiliflingor eller krossad torkad chili
    saft och finrivet skal från 1 lime
    1 tsk ljust muscovadosocker eller farin
    2 tsk asiatisk fisksås
    salt efter behag
  1. Skala gurkan och skär den på längden i långa klyftor. Vänd runt alla ingredienser och lägg i en fin burk.
  2. Låt stå i kylen och samla smak minst en kvart men helst en timme eller två före servering.

Bild för Johan Swanljung

Mer från Johan Swanljung


Bild för Johan Swanljung
Bild för Johan Swanljung
Bild för Johan Swanljung
Bild för Johan Swanljung