Johans asiatiska chiligurka med fisksås

Receptmakare: Johan Svanljung

Tid: 10 minuter + tid att marinera

Portioner: 4

Det här är vårt standardtillbehör hela sommaren. Till grillat, till kyckling och för okynnesmums till okynnesdrinken på båtbryggan. Du kan antingen skiva gurkan tunt eller skala den och skära i långa klyftor. Allra godast blir gurkan om du använder de smågurkor som i Sverige brukar kallas Västeråsgurkor. Inläggningen håller sig ett par dagar i kyl.

  • 3 stora västeråsgurkor eller en vanlig gurka
    1 vitlöksklyfta, finhackad
    1/2-1 tsk chiliflingor eller krossad torkad chili
    saft och finrivet skal från 1 lime
    1 tsk ljust muscovadosocker eller farin
    2 tsk asiatisk fisksås
    salt efter behag
  1. Skala gurkan och skär den på längden i långa klyftor. Vänd runt alla ingredienser och lägg i en fin burk.
  2. Låt stå i kylen och samla smak minst en kvart men helst en timme eller två före servering.

Bild för Johan Swanljung
2008-11-23
Av

Mer från Johan Swanljung


Bild för Johan Swanljung
2016-08-24
Bild för Johan Swanljung
2010-01-13
Bild för Johan Swanljung
Bild för Johan Swanljung