Receptmakare: Johan Swanljung
Portioner: 4
Tid: 10 minuter om grynen är kokta
Till den här salladen brukar vi använda alla möjliga sorters hela gryn. I originalet använde vi grönt vete från Cjile som har en mild och nötig smak. Du hittar det på Latinamerikanska Livsmedel i Hötorgshallen och Palmyra i Malmö. Helt dinkelvete är ett trevligt, närodlat alternativ. Salladen är särskilt trevlig med grillat.
- 8 dl kokta gryn
- 1 tsk svarta eller bruna senapsfrön
- 1 tsk hel koriander
- 1 tsk fänkål
- 1 stor morot
- 1 färsk lök, gärna rödlök
- färsk timjan
- salt, nymald svarpeppar
- Till servering:
- Grillat
- Linssallad
- Yoghurtsås
- Rosta kryddfröna i torr panna tills de börjar knäppa. Fortsätt rosta under flitig omrörning i ca 30 sekunder. Slå raskt upp i mortel och stöt fint.
- Skala och strimla moroten. Finhacka löken.
- Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.