Receptmakare: Lisa Förare Winbaldh
Portioner: 3
Tid: 15 minuter
I den här rätten rostas blomkålen vilket ger mer must och en trevligt tuggmotstånd. Se till att buketterna är små – annars blir blomkålen träig. Visserligen är rätten vegetarisk men det kan om så önskas avhjälpas med ett par skivor marinerad lammstek eller en trevlig kotlett.
Matälskarens knep 1: Rödlöken behåller lustigt nog både färg och form bättre om du skär den halverade löken i klyftor på längden iställlet för att skiva den tvärs över.
Matälskarens knep 2: Om du vill servera din pasta i en fin skål kan du slå det heta pastavattnet i skålen och låta det stå några miuter. Det går lättast om du ställer skålen i vasken. Töm sedan skålen och låt den ånga av tio sekunder. Vips har du en rykande het skål och du slipper kall pasta!
- 200 g fullkorns-fusilli, gärna Zeta
1/2 medelstort blomkålshuvud
1 liten rödlök
1 ask körsbärstomater
2 klyftor vitlök, finhackade
1/2-2 msk krossad torkad chili (beroende på sort)
2 msk grovhackad färsk rosmarin
2 dl kokta svarta linser eller burkade, väl sköljda bönor
2 msk balsamvinäger
75 g fårfeta
1-2 msk olivolja till stekning
- Sätt på lättsaltat vatten till pastan i god tid. Koka pastan stunsig men mjuk enligt anvisningar på paketet medan du gör fräset. Häll av i durkslag. Skölj absolut inte.
- Plocka blomkålen i små buketter. Klyfta rödlöken mycket tunt. Halvera körsbärstomaterna.
- Hetta upp oljan ordentligt på hög värme i en stor teflonpanna. Släng ner blomkålsbukettterna och låt dem få färg. Vänd ner rödlök och stek ytterligare någon minut. Vänd ner vitlök, chili och rosmarin och stek under omrörning någon minut tills vitlöken börjar dofta. Dra pannan av värmen och slå på balsamvinäger. Vänd ner linserna och låt allt bli genomvarmt.
- Blanda blomkålsfräset med pastan. Smaka av med mer balsamico om det behövs. Smula över fetan. Servera bums.