Receptmakare: Lisa Förare Winbladh
Portioner: 4
Tid: 25 minuter + 1 timme i kylen
Den här soppan är helt beroende av tajming. Den ska stå och dra tillräckligt länge för att smakerna ska smälta samman men inte så länge att grönsakstärningarna blir blaskiga. Om du är riktigt sommarlat så kan du hacka alla grönsaker i en matberedare tillsammans med oljan och en liten skvätt av yoghurten och sedan försiktigt röra ner resten av yoghurten. (Mixar du all yoghurt slår du sönder nätverket at denaturerade proteiner och soppan blir blaskig.) Om du däremot har sysselsättningsbehov kan du ta dig tid att rosta och skala paprikan samt skålla och skala tomaterna.
- 2 mogna tomater
- 1 liten gurka
- 1 liten röd paprika
- 1/2 rödlök
- 1 finhackad vitlöksklyfta
- 1/2 – 3/4 dl av bästa sortens olivolja
- 10 blad färsk basilika
- 1/2 tsk torkad mynta eller ca 1 msk färsk
- 8 dl yoghurt, helst tjock grekisk
- 2-3 dl ganska stark grönsaksbuljong
- en gnutta socker
- salt, nymald svartpeppar
- Till servering:
- Gott bröd
- Grovhackade valnötter
- Skålla och skala tomaterna först om du gitter. Kärna ur dem. Låt helst inkråmet rinna av i en finmaskig sil och spar vätskan till soppan — här finns nämligen det mesta av smaken. Skala gurkan.
- Finhacka alla grönsaker samt lök och vitlök. Hacka basilikan grovt. Blanda grönsaker, basilika och smulad mynta med oljan och låt dem stå och dra i ca 15 minuter.
- Blanda med yoghurt och späd med buljong till önskad konsistens. Spara ev lite av grönsakshacket till dekoration. Smaka av med socker salt och peppar. Låt stå och dra i kyl ca 1 timme.
- Dekorera med grönsakerna och valnötter.

