Kalljäst pizzadeg
Skrivet av
i
Den här fina, kalljästa pizzadegen har jag meckat ihop tillsammans med Garagebagaren i byn. Brådis? Använd ljummet vatten, en tesked extra socker och dubbla jästmängden. Låt degen jäsa övertäckt i rumstemperatur i 40 minuter. En annan snabbvariant är att köpa färdig deg av närmaste pizzeria.
Ingredienser
6 dl vetemjöl special
2 dl durumvetemjöl
3 dl iskallt vatten
12,5 g färsk jäst 1/4 paket
1,5 tsk salt
2 msk olivolja
Extra olivolja och mjöl till utbakning
6 dl vetemjöl special
2 dl durumvetemjöl
3 dl iskallt vatten
12,5 g färsk jäst 1/4 paket
1,5 tsk salt
2 msk olivolja
Extra olivolja och mjöl till utbakning
Portioner: 4
Gör så här:
- Mät upp och sikta mjölet genom en sil.
- Lös upp jästen, oljan och saltet i det kalla vattnet i en storbunke eller i en assistent .
- Rör ner mjölet i degvätskan i cirkelrörelser med en trägaffel eller med assistentens blandare på låg effekt i fem minuter.
- Byt till degkrok på assistenten eller fortsätt knåda ihop degen med lätt mjölade händer, tills den är fast och smidig.
- Låt degen vila i cirka tio minuter så att gluten utvecklas och knåda den sedan lite till. Olja in degen och förvara den i en bunke täckt med plastfilm på kylskåpets kallaste ställe. Låt den stå och kalljäsa i minst åtta timmar.
- En timme innan du ska baka tar du ut degen. Dela den i önskade delar med en vass kniv och platta ut degbitarna med handflatan på ett mjölat bakbord. Låt jäsa under handduk eller plastfolie tills du bakar av den.
- Ta fram degbitarna en och en. Platta till dem igen med mjölad handflata. Kavla ut tunt direkt på ett bakplåtspapper innan du garnerar.