Kalljäst pizzadeg

Den här fina, kalljästa pizzadegen har jag meckat ihop tillsammans med Garagebagaren i byn. Brådis? Använd ljummet vatten, en tesked extra socker och dubbla jästmängden. Låt degen jäsa övertäckt i rumstemperatur i 40 minuter. En annan snabbvariant är att köpa färdig deg av närmaste pizzeria.
Ingredienser
6 dl vetemjöl special
2 dl durumvetemjöl
3 dl iskallt vatten
12,5 g färsk jäst 1/4 paket
1,5 tsk salt
2 msk olivolja
Extra olivolja och mjöl till utbakning
Portioner: 4
Gör så här:
  1. Mät upp och sikta mjölet genom en sil.
  2. Lös upp jästen, oljan och saltet i det kalla vattnet i en storbunke eller i en assistent .
  3. Rör ner mjölet i degvätskan i cirkelrörelser med en trägaffel eller med assistentens blandare på låg effekt i fem minuter.
  4. Byt till degkrok på assistenten eller fortsätt knåda ihop degen med lätt mjölade händer, tills den är fast och smidig.
  5. Låt degen vila i cirka tio minuter så att gluten utvecklas och knåda den sedan lite till. Olja in degen och förvara den i en bunke täckt med plastfilm på kylskåpets kallaste ställe. Låt den stå och kalljäsa i minst åtta timmar.
  6. En timme innan du ska baka tar du ut degen. Dela den i önskade delar med en vass kniv och platta ut degbitarna med handflatan på ett mjölat bakbord. Låt jäsa under handduk eller plastfolie tills du bakar av den.
  7. Ta fram degbitarna en och en. Platta till dem igen med mjölad handflata. Kavla ut tunt direkt på ett bakplåtspapper innan du garnerar.