Kamomillakaka

Kamomillakaka

Receptmakare: Anna Billing

Portioner: 6-8 personer

Tid: 60 minuter

Den här kakan är en saftig honungskaka, dopad med kamomillblommor. Jag valde att inte använda bakpulver och delade därför äggen och vispade äggvitorna till styvt fluff. Istället för skorpsmulor bröade jag formen med vallmofrö.

  • 175 g smör
  • 1 dl honung
  • 1/2 tsk salt
  • 1 dl kamomillblommor
  • 1 msk citronsaft
  • 3 ägg
  • 1 1/2 dl socker
  • 3 dl vetemjöl
  • 2-3 msk vallmofrö
  • 1 msk florsocker
  • Extra kamomillblommor till servering
  1. Ställ in ugnen på 175 grader. Smörj en sockerkaksform med smör och bröa den med vallmofröna. 
  2. Smält smöret och rör ner honung, salt, citronsaft och finhackade kamomillblommor. Låt svalna
  3. Dela äggen och vispa äggvitorna riktigt styva med hjälp av en elvisp eller assistent (det senare är att föredra, det tar cirka tio minuter). Det är viktigt att skålen är helt ren och fettfri för att äggvitorna ska lyfta maximalt. Vispa först en stund innan du börjar tillsätta strösockret. Rör ner lite socker i taget och vispa tills du hör att maskinen saktar av, först då är äggvitan färdig. Skrapa över fluffet i en annan skål medan du blandar övriga ingredienser.
  4. Ta nu den svalnade honungsblandningen och häll i assistentens skål tillsammans med äggulorna. Vispa ihop till en jämn smet.
  5. Sikta vetemjölet och tillsätt lite i taget ner i skålen tills smeten återigen känns jämn.
  6. Vänd nu försiktigt ner äggvitorna så att de nätt och jämt blandas med smeten.
  7. Häll i smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 40 minuter eller tills kakan känns torr med en provsticka.
  8. Låt stå och svalna en stund innan du skär upp den i bitar. Garnera gärna med siktat florsocker och kamomillblommor. God som den är till en somrig eftermiddagsfika, men en kula vaniljglass till är inte fel det heller…