Kantarellsoppa med getmese

Receptmakare: Henrik Francke

Portioner: 4 små

Tid: 25 minuter

Getmesen ger soppan en lite knäckig smak som går väl ihop med kantarellerna. Soppan är ganska intensiv i smaken och passar därför bättre som en liten förrätt än som huvudrätt. Getmese brukar säljas i saluhallar och ostbutiker.

Recept ur Svenska Ostar av Mia Öhrn och Henrik Francke, Bokförlaget Parasoll.

  • 1 medelstor gul lök
    1 klick smör
    250 g kantareller
    1 tärning svamp- eller hönsbuljong
    5 dl vatten
    1 dl visp- eller mellangrädde
    eventuellt 1 msk vetemjöl
    50 g getmese
  • färsk eller torkad timjan
  • kanske en skvätt oekat fruktigt rödvin
  • nymald svartpeppar
  • Till servering:
  • Gott bröd färsk timjan
  1. Hacka löken fint och stek den glansig i smöret. Skär kantarellerna i ganska små bitar. Fräs dem tillsammans med löken i en vid kastrull.
  2. Låt det mesta av vätskan koka bort och smula ner buljongtärningen. Tillsätt vattnet och låt soppan sjuda i caa 10 minuter.
  3. Rör ner grädde, nymalen svartpeppar, timjan och eventuellt en skvätt rödvin. Ge soppan ett uppkok och red eventuellt av den med mjölet utvispat i lite vatten om du vill ha den tjockare.
  4. Riv ner getmesen, blanda om och servera soppan, gärna tillsammans med färsk timjan och gott bröd.

Bild för Henrik Francke

Mer från Henrik Francke


Bild för Henrik Francke
Bild för Henrik Francke
Bild för Henrik Francke
Bild för Henrik Francke
Bild för Henrik Francke