Kantarellsoppa med getmese
Receptmakare: Henrik Francke
Portioner: 4 små
Tid: 25 minuter
Getmesen ger soppan en lite knäckig smak som går väl ihop med kantarellerna. Soppan är ganska intensiv i smaken och passar därför bättre som en liten förrätt än som huvudrätt. Getmese brukar säljas i saluhallar och ostbutiker.
Recept ur Svenska Ostar av Mia Öhrn och Henrik Francke, Bokförlaget Parasoll.
- 1 medelstor gul lök
1 klick smör
250 g kantareller
1 tärning svamp- eller hönsbuljong
5 dl vatten
1 dl visp- eller mellangrädde
eventuellt 1 msk vetemjöl
50 g getmese - färsk eller torkad timjan
- kanske en skvätt oekat fruktigt rödvin
- nymald svartpeppar
- Till servering:
- Gott bröd färsk timjan
- Hacka löken fint och stek den glansig i smöret. Skär kantarellerna i ganska små bitar. Fräs dem tillsammans med löken i en vid kastrull.
- Låt det mesta av vätskan koka bort och smula ner buljongtärningen. Tillsätt vattnet och låt soppan sjuda i caa 10 minuter.
- Rör ner grädde, nymalen svartpeppar, timjan och eventuellt en skvätt rödvin. Ge soppan ett uppkok och red eventuellt av den med mjölet utvispat i lite vatten om du vill ha den tjockare.
- Riv ner getmesen, blanda om och servera soppan, gärna tillsammans med färsk timjan och gott bröd.