Kantarellsoppa med getmese

Receptmakare: Henrik Francke

Portioner: 4 små

Tid: 25 minuter

Getmesen ger soppan en lite knäckig smak som går väl ihop med kantarellerna. Soppan är ganska intensiv i smaken och passar därför bättre som en liten förrätt än som huvudrätt. Getmese brukar säljas i saluhallar och ostbutiker.

Recept ur Svenska Ostar av Mia Öhrn och Henrik Francke, Bokförlaget Parasoll.

  • 1 medelstor gul lök
    1 klick smör
    250 g kantareller
    1 tärning svamp- eller hönsbuljong
    5 dl vatten
    1 dl visp- eller mellangrädde
    eventuellt 1 msk vetemjöl
    50 g getmese
  • färsk eller torkad timjan
  • kanske en skvätt oekat fruktigt rödvin
  • nymald svartpeppar
  • Till servering:
  • Gott bröd färsk timjan
  1. Hacka löken fint och stek den glansig i smöret. Skär kantarellerna i ganska små bitar. Fräs dem tillsammans med löken i en vid kastrull.
  2. Låt det mesta av vätskan koka bort och smula ner buljongtärningen. Tillsätt vattnet och låt soppan sjuda i caa 10 minuter.
  3. Rör ner grädde, nymalen svartpeppar, timjan och eventuellt en skvätt rödvin. Ge soppan ett uppkok och red eventuellt av den med mjölet utvispat i lite vatten om du vill ha den tjockare.
  4. Riv ner getmesen, blanda om och servera soppan, gärna tillsammans med färsk timjan och gott bröd.