Karamelliserade aprikoser med rosmarin

Receptmakare; Lisa Förare Winbladh

Portioner: 2

Tid: 10 minuter

Nöden, även känd som uppfinningarnas moder, tvang mig en gång att improvisera samman detta tillbehör när jag stekt ett par fläskkotletter och upptäckte att det saknades piff. Vi diskade inte ens ur pannan emellan. Det är också ett bra sätt att använda upp halvmogna aprikoser. Du kan också använda nektariner, men det ger inte riktigt samma intensivt aromatiska smak.

Servera med en sallad eller sockerärtor och lite grov bulgur eller färskpotatis till. Kyckling eller kalkon passar till om du inte vill ha gris. Eller vegetariska biffar.

  • 6 aprikoser, gärna halvmogna
    1 msk smör
    1 msk ljust muscovadosocker eller farin
    1 msk repade rosmarinblad
    1-2 tsk sherryvinäger
    ev 1/2 dl smulad fransk getost
    nymald svartpeppar
  1. Klyfta aprikoserna i fina bitar. Hetta upp smöret på hög värme i teflonpanna tills det är vackert nötbrunt. Strö sockret över pannan och smält ca 30 sekunder.
  2. Vänd ner aprikoser och rosamrin. Peppra. Stek vidare tills aprikoserna mjuknat något. Slå på vinägern och fräs ytterligare en halv minut.
  3. Tippa upp och strö över osten. Peppra lite till.