Gittos fyllda flundra med soltorkade tomater

receptmakare: Margit Richert

Portioner: 4

Tid: 20 minuter

Det här receptet har en italiensk touche, även om jag misstänker att skrubbskädda inte är det primära fiskvalet nere vid Medelhavet. Gott är det i alla fall. Kikärtsmjölet kan i nödfall ersättas med vetemjöl eller majsmjöl, men leta hellre rätt på en invandrarbutik som säljer kikärtsmjöl, eller gram som det ofta kallas, det ger en underbart krispig yta med en härligt nötig smak. I nödfall går det bra att mejla mig, så lovar jag att skicka ett paket på posten.

I stället för basilika använde jag basilikamynta, som smakar precis som det låter. Men basilika går fint det med.

  • 8 små skrubbskäddafiléer
  • 100 g soltorkade tomater (i olja eller den där vacuumpackade, fuktiga sorten)
  • 12 basilikablad (eller basilikamynta)
  • 3 msk kapris
  • 8 sardellfiléer
  • kikärtsmjöl till panering
  • Till servering:
  • Citron
  • Spaghetti blandat med kalamataoliver och lätt frästa körsbärstomater
  1. Hacka samman soltorkade tomater med basilikan, sardellerna och kaprisen. Fördela hacket på fyra skrubbskäddafiléer (det kommer att bli lite över, men det ska vi använda till garnering). Lägg på de fyra resterande skrubbskäddafiléerna.
  2. Vänd fisken i kikärtsmjölet.
  3. Stek skrubbskäddorna på ganska hög värme på båda sidor tills de fått fin färg. Servera med en citronklyfta och pasta och strö över det överblivna tomathacket på fisken.