Kardemummakryddig kalops

Receptmakare: Margit Richert

Portioner: 6-8

Tid: 2 1/2 timme

  • ca 1 kilo högrev i grytbitar
  • 4 msk smör
  • 4 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 8 kryddpepparkorn, krossade
  • 2 lagerblad
  • 4 svarta kardemummakapslar, lätt krossade
  • 1 msk kalvfond
  • 2 msk tomatpuré
  • 8 dl vatten
  • 2 morötter
  • 3 msk vetemjöl + 2 msk smör
  • salt och svartpeppar
  • Till servering:
  • Kokta grönsaker
  • Kokt potatis eller ris
  1. Bryn köttbitarna i omgångar i en stekpanna och lägg över dem i en gryta allteftersom. Skär löken i klyftor och hacka vitlöken och lägg det i grytan tillsammans med köttet. Tillsätt kryddpeppar, lagerblad, kardemumma, tomatpuré och kalvfond och slå på vattnet.
  2. Låt grytan koka sakta under lock. Skiva under tiden morötterna i tjocka slantar och tillsätt dem till grytan efter 1 timme. Låt koka ytterligare en timme.
  3. Fiska upp den svarta kardemumman och lagerbladen ur grytan. Fräs vetemjöl och smör ljusbrunt i en liten stekpanna och rör ned redningen i grytan. Låt koka ytterligare 10 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar.
  4. Servera med kokt potatis eller ris.