Receptmakare: Margit Richert
Portioner: 6-8
Tid: 2 1/2 timme
- ca 1 kilo högrev i grytbitar
- 4 msk smör
- 4 gula lökar
- 2 vitlöksklyftor
- 8 kryddpepparkorn, krossade
- 2 lagerblad
- 4 svarta kardemummakapslar, lätt krossade
- 1 msk kalvfond
- 2 msk tomatpuré
- 8 dl vatten
- 2 morötter
- 3 msk vetemjöl + 2 msk smör
- salt och svartpeppar
- Till servering:
- Kokta grönsaker
- Kokt potatis eller ris
- Bryn köttbitarna i omgångar i en stekpanna och lägg över dem i en gryta allteftersom. Skär löken i klyftor och hacka vitlöken och lägg det i grytan tillsammans med köttet. Tillsätt kryddpeppar, lagerblad, kardemumma, tomatpuré och kalvfond och slå på vattnet.
- Låt grytan koka sakta under lock. Skiva under tiden morötterna i tjocka slantar och tillsätt dem till grytan efter 1 timme. Låt koka ytterligare en timme.
- Fiska upp den svarta kardemumman och lagerbladen ur grytan. Fräs vetemjöl och smör ljusbrunt i en liten stekpanna och rör ned redningen i grytan. Låt koka ytterligare 10 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar.
- Servera med kokt potatis eller ris.