Portioner: 2-3
Tid: 20 minuter
Zucchinin kan ersättas av sockerärter. Färdig urbenad kinesisk anka hittar du i frysdisken på asiatiska affärer. Tina i kyl över natten eller i kallt vatten på någon timme.
- 1/2 fryst urbenat färdigstekt anka
- 1/2 dl ankfett eller jordnötsolja
- 6 cm färsk fin ingefära
- 1 dl råa cashewnötter
- Grönsaksblandning:
- 1/2 stor fänkål
- 1/2 medelstor zucchini, helst gul
- 2 små färska lökar
- ev 1/3 tsk rostad sichanpeppar
- Woksås:
- 1/2 msk konc äppeljuice
- 1 msk ljus soja
- 1 msk vatten
- 1 tsk finriven ingefära
- 1 msk sherry
- 1/2 tsk mörk sesamolja
- 1/2 tsk fem kryddor
- 1 nypa torkad krossad chili, gärna koreansk
- Till servering:
- Ris eller nudlar
- Skiva ankan i centimetertjocka skivor. (Ta ut ev plastfolie i buken först.)
- Förebered grönsakerna: Dela fänkålshalvan på längden. Skär bort det träiga mittpartiet och släng. Strimla resten fint. Skär zucchinin i skivor och sedan i kvartar. Klyfta löken tunt.
- Blanda samman ingredienserna till såsen i en liten skål eller ett glas.
- Hetta upp oljan i en stor tjockbottnad teflonpanna. Stek hastigt cashewnötterna. Fiska upp och låt rinna av på hushållspapper.
- Strimla ingefäran nålstunt och fritera den i det heta ankfettet. Fiska upp och låt rinna av på hushållspapper.
- Stek ankan riktigt knaprig i den heta oljan. Tag upp och låt rinna av på hushållspapper. Häll bort detmesta av fettet.
- Höj värmen till max. Stek hastigt grönsakerna tills de precis mjuknat. Slå på såsen och låt steka ytterligare någon minut. Strö över sichuanpeppar.
- Arrangera grönsakerna på tallrikar och lägg ankan ovanpå. Toppa med ingefära och nötter.