Kinesisk anka med cashewnötter och fänkål

Portioner: 2-3

Tid: 20 minuter

Zucchinin kan ersättas av sockerärter. Färdig urbenad kinesisk anka hittar du i frysdisken på asiatiska affärer. Tina i kyl över natten eller i kallt vatten på någon timme.

  • 1/2 fryst urbenat färdigstekt anka
  • 1/2 dl ankfett eller jordnötsolja
  • 6 cm färsk fin ingefära
  • 1 dl råa cashewnötter
  • Grönsaksblandning:
  • 1/2 stor fänkål
  • 1/2 medelstor zucchini, helst gul
  • 2 små färska lökar
  • ev 1/3 tsk rostad sichanpeppar
  • Woksås:
  • 1/2 msk konc äppeljuice
  • 1 msk ljus soja
  • 1 msk vatten
  • 1 tsk finriven ingefära
  • 1 msk sherry
  • 1/2 tsk mörk sesamolja
  • 1/2 tsk fem kryddor
  • 1 nypa torkad krossad chili, gärna koreansk
  • Till servering:
  • Ris eller nudlar
  1. Skiva ankan i centimetertjocka skivor.  (Ta ut ev plastfolie i buken först.)
  2. Förebered grönsakerna: Dela fänkålshalvan på längden. Skär bort det träiga mittpartiet och släng. Strimla resten fint. Skär zucchinin i skivor och sedan i kvartar. Klyfta löken tunt.
  3. Blanda samman ingredienserna till såsen i en liten skål eller ett glas.
  4. Hetta upp oljan i en stor tjockbottnad teflonpanna. Stek hastigt cashewnötterna. Fiska upp och låt rinna av på hushållspapper.
  5. Strimla ingefäran nålstunt och fritera den i det heta ankfettet. Fiska upp och låt rinna av på hushållspapper.
  6. Stek ankan riktigt knaprig i den heta oljan. Tag upp och låt rinna av på hushållspapper. Häll bort detmesta av fettet.
  7. Höj värmen till max. Stek hastigt grönsakerna tills de precis mjuknat. Slå på såsen och låt steka ytterligare någon minut. Strö över sichuanpeppar.
  8. Arrangera grönsakerna på tallrikar och lägg ankan ovanpå. Toppa med ingefära och nötter.