
Kirresill
Skrivet av
i
En sill så snäll att till och med kavata barn brukar gilla den. Annars kan du göra en sillfri variant åt harigare ungar. Halvera tomaterna på tvären och pressa försiktigt ut kärnorna om du inte ska äta sillsalladen direkt. (Spara kärnorna till en tomatsås, det är där smaken sitter.) Annars blir salladen vattnig. Men då får du öka på tomatmängdentill tre tomater.
2 hårdkokta ägg
2 matjesfiléer eller 1 liten burk avrunnen anssjovis
2 tomater (3 om de ska kärnas ur)
10 cm purjo
Sås:
1/2 dl chilisauce
1 dl gräddfil
1 dl majonnäs, helst hemgjord
ev 1 msk sherry, helst torr
nymald vitpeppar
2 matjesfiléer eller 1 liten burk avrunnen anssjovis
2 tomater (3 om de ska kärnas ur)
10 cm purjo
Sås:
1/2 dl chilisauce
1 dl gräddfil
1 dl majonnäs, helst hemgjord
ev 1 msk sherry, helst torr
nymald vitpeppar
Portioner: 4
Gör så här:
- Vänd försiktigt samman alla ingrediener till såsen.
- Skala äggen och tärna grovt. Skär sillen i små bitar. Tärna tomaterna (kärna ur dem först om sillen ska stå ett tag).Rengör purjon och stimla den tunt.
- Vänd samman alla ingredienser. Ät gärna med knäcke eller på rostat bröd.