Klassisk jordärtskocksgratäng
receptmakare: Kinna Jonsson
Portioner: 4
Tid: ca 30-45 minuter
Det är gott att servera en gratäng till ankan istället för potatis. Eventuellt kan såsen smaksättas med en gnutta grönsaksbuljong. Gulan ger fin färg. Att steka anka är inte svårt men det är klart att det finns knep. Hetta upp en stekpanna i gjutjärn. Stek ankbrösten på den feta sidan i 10 minuter. Vänd på dem och stek i ytterligare 2 minuter. Låt ankbröstet vila under folie knappt 10 minuter. Skär i tunna skivor vid servering. Ett ankbröst räcker till 2 personer.
- 1/2-3/4 kg jordärtskockor
- 2 msk smör
- 2 ½ msk mjöl
- 3 dl mjölk
- 1 dl grädde
- 1 äggula
- Skölj och borsta skockorna. Koka dem med skalen på tills de är nästan mjuka.
- Skala och skiva. Lägg dem i en ugnsfast form.
- Fräs smör och mjöl i en tjockbottnad kastrull. Vispa ner mjölk och grädde, lite i taget. Låt sjuda ett par minuter. Rör ner gulan.
- Smaksätt med peppar och salt. Häll såsen över jordärtskockorna.
- Ställ gratängen i ugnen och gratinera i 225°C tills den fått fin färg.