Kokoslen palsternackssoppa med baconfräs

Portioner: 4

Tid: 30 minuter

Tyvärr är rätt kokosmjölk ett måste för att den här rätten ska bli bra. Köp märket Savoy på asiatiska butiker eller möjligen Santa Marias kokosgrädde på tetra. Du kommer ångra dig annars. Köp Tiparos fisksås på asiatiska butiker, den är bäst och billigast. Om du vill ha soppan vegetarisk ersätter du fisksåsen med ljus miso och lite grönsaksbuljong.

  • 500 g palsternacka
  • 4 dl kokosgrädde
  • ½ tsk salt
  • 1 1/2-2 msk asiatisk fisksås
  • vatten till spädning
  • Till fräs:
  • 4 skivor bacon eller rökt sidfläsk
  • 1 msk finhackad eller grovriven ingefära
  • några droppar sherryvinäger
  1. Skala palsternackan och skär i bitar. Öppna burken med kokosgrädde och rör om i den så att den blir slät.
  2. Sjud palsternackan försiktigt mjuk under lock i drygt hälften av kokosgrädden, salt och vatten så att det precis täcker.
  3. Mixa soppan helt slät med resten av kokosmjölken. Späd med vatten till önskad konsistens.
  4. Ta undan ev vegetariska portioner och smaksätt med ljus soja. Smaksätt resten med fisksåsen. Värm soppan före servering och smaka av med mer fisksås och salt.
  5. Finhacka baconet. Hetta upp tillsammans med ingefäran i en liten teflonstekpanna eller kastrull. Stek tills baconet är knaprigt och ingefäran gyllene. Låt rinna av på papper. Servera sopan med ingefärsbacon strött över.