Krubbs sherrysill
Receptmakare: Jesper Värn
Portioner: 4 stora
Tid: Minst ett dygn
- 400 g salt sill
2 dl ättika
4 dl socker
6 dl vatten
1 rödlök
12 kryddpepparkorn
1 morot
5 kryddnejlikor
1½ dl halvtorr sherry
- Laka ur sillen genom att låta den ligga i ett kar under rinnande vatten i
kanske en halvtimma. - Skinndra sillfiléerna och skär dem i vackra bitar. Låt bitarna ligga i nytt, rent vatten ett tag till.
- Koka upp ättika, socker och vatten. Låt sjuda under lock ca 5 minuter. Låt lagen bli helt klar.Låt lagen svalna helt. (Den kan med fördel stå över natten.
- Skölj av sillen en gång i ett durkslag under vatten, innan den läggs ned i lagen. Skala och skär moroten i vackra bitar. halvera rödlöken från pol till pol, skala och klyfta den. Lägg i lagen. Krydda lagen med kryddpeppar och kryddnejlikor. Låt stå i något dygn.
- När sillen skall serveras - ta upp den med hålslev. Ta någon matsked av lagen med i sillburken/krukan.
- Slå sherry över och låt dra i någon timma.