Receptmakare: Lisa Förare Winbladh med stark inspiration av Mark Bittman
Portioner: 4
Tid: 10 minuter om kikärtorna är kokta
Jag gillar kombinationen av surt och sött i den här salladen. att den inte innehåller olja gör den extra uppfriskande och ren i smaken. Den här salladen låter kikärtorna få något att säga till om, men gillar du starka smakor kan du öka mängderna på alla mumsiga smaksättare och dessutom tillsätta chiliflingor.
Skölj kikärterna noga i kallt vatten om du använder konserverade. Om du kokar själv är det gott att koka dem med ett lagerblad och en bit torkad ingefära.
Servera till en lammkotlett med en klick yoghurt eller fetaröra. Perfekt på en stor generös buffé för många gäster.
- 1 tsk hel spiskummin eller 1/2 msk malda
- 6 dl kokta kikärtor (2 burkar)
- 1 stor röd paprika
- 1/2 liten rödlök
- 1 1/2-2 msk nypressad citron
- 1 tsk ljust muscovadosocker eller farinsocker
- 1 msk mycket finhackad ingefära
- 2 msk grovhackade ljusa russin
- 2 msk grovhackad mynta och koriander (eller en av dem)
- Rosta spiskumminen försiktigt i torr medelvarm panna. Mortla lätt.
- Halvera paprika och kärna ur den. Hacka den mycket fint. Halvera löken och skala den. Hacka mycket fint.
- Blanda alla ingredienser utom örterna och låt stå minst 30 minuter. Blanda nder örterna precis före servering.