Rödbetssoppa med kummin och senap

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner: 4

Tid: 35 minuter

Kummin och senapsfrön är avgörande för att soppan ska smaka riktigt bra. Och så de där dropparna vinäger på slutet som balanserar rödbetornas sötma.

  • 1 gul lök
  • 2/3 tsk kummin
  • 1 tsk brunt senapsfrö
  • 2 msk smör
  • 1 palsternacka
  • 4 stora rödbetor
  • 2 lagerblad
  • 1 l lagom spädd kycklingbuljong eller lantbuljong
  • 1-2 tsk balsamvinäger
  • salt, nymald svartpeppar
  • Till servering:
  • Repad timjan
  • Gräddfil, smetana eller creme fraiche
  1. Halvera löken, skala den och dela i kvartar. Skiva tunt. Fräs löken med kummin och senapsfrön  på mycket låg värme i en tor tjockbottnad kastrull i rostfritt eller teflon. Fräset ska bli en smula gyllene men inte brynt.
  2. Skala palsternackan. Skär den till kvartar på längden och skiva sen tunt. Rör ner i lökfräset och fräs vidare medan du ger dig på rödbetorna.
  3. Skala rödbetorna. Skär dem i kvartar och skiva tunt. Vänd ner i fräset och fräs i någon minut.
  4. Lägg ner lagerblad och slå på buljongen. Låt sjuda under lock 15-20 minuter tills rödbetorna är mjuka.  Smaka av med vinäger, salt och peppar.