Receptmakare: Lisa Förare Winbladh
Portioner: 4
Tid: 35 minuter
Kummin och senapsfrön är avgörande för att soppan ska smaka riktigt bra. Och så de där dropparna vinäger på slutet som balanserar rödbetornas sötma.
- 1 gul lök
- 2/3 tsk kummin
- 1 tsk brunt senapsfrö
- 2 msk smör
- 1 palsternacka
- 4 stora rödbetor
- 2 lagerblad
- 1 l lagom spädd kycklingbuljong eller lantbuljong
- 1-2 tsk balsamvinäger
- salt, nymald svartpeppar
- Till servering:
- Repad timjan
- Gräddfil, smetana eller creme fraiche
- Halvera löken, skala den och dela i kvartar. Skiva tunt. Fräs löken med kummin och senapsfrön på mycket låg värme i en tor tjockbottnad kastrull i rostfritt eller teflon. Fräset ska bli en smula gyllene men inte brynt.
- Skala palsternackan. Skär den till kvartar på längden och skiva sen tunt. Rör ner i lökfräset och fräs vidare medan du ger dig på rödbetorna.
- Skala rödbetorna. Skär dem i kvartar och skiva tunt. Vänd ner i fräset och fräs i någon minut.
- Lägg ner lagerblad och slå på buljongen. Låt sjuda under lock 15-20 minuter tills rödbetorna är mjuka. Smaka av med vinäger, salt och peppar.