Receptmakare: Lisa Förare Winbladh
Portioner: 8
Tid: 10 minuter
Det här receptet är lite milt inspirerat av kryddblandningen zhoug från Jemen. Lustigt nog används vanliga kummin omväxlande med spiskummin både i harissa och zhoug. Det är alltså ingen felöversättning. Det funkar bra med båda delarna i just de recepten, Men försök dig inte på att ha vanliga kummin i indiska rätter. Blanda kryddoljan med stora mängder finhackad persilja eller koriander och servera till lamm eller vit fisk. Eller ringla den över en trevlig gryta som vägrar bli intressant på annat sätt. Du kan också blanda oljan med tjockyoghurt eller creme fraiche och låta dra en timme eller två så får du en fin aromatisk sås. På bilden har jag bara skurit upp en stor inlagd parika och skedat över oljan. Lite torkad mynta blandade jag i då. Det är ju något visst med kombon röd paprika och mynta …
- 1 tsk chiliflingor
- 1 nypa saffran ( ca 1/4 pkt)
- 3 stora klyftor vitlök
- 1 msk finhackat citronskal, bara det gula
- 1 1/2 dl olivolja
- 1 tsk kummin eller 2 tsk spiskummin
- 1/2 msk korianderfrö
- 1/3 tsk kardemumma
- Blanda chiliflingor, saffran, pressad vitlök och citronskal i en liten värmetålig skål. Ställ åt sidan.
- Kummin, korianderfrö och kardemumma lätt. Hetta upp de krossade kryddorna med olja på medelvärme tills de börjar fräsa ordentligt. Räkna långsamt till tio.
- Slå den heta kryddoljorna över de andra ingredienserna i skålen. Låt svalna. Låt helst stå och dra ett dygn.