Receptmakare Lisa Förare Winbladh
Tid: 20 minuter
Ett kondiment som går att äta redan efter några timmar, men håller sig i flera veckor. Variera med de kryddor du har en crush på för tillfället. Ett smart drag är att skölja lock och burk med en het natriumbensoatlösning innan du lägger ner morrötterna. Gott som tilltugg till dry martini och till fläskkött.
- 6 medelstora morötter
- Kryddlag:
- 1 stor strimla apelsinskal
- 2 klyftor vitlök
- ca 5 dl äppelcidervinäger
1 dl råsocker
2 tsk korianderfrö
1 tsk fänkålsfrö
2 lagerblad
ca 1 msk skivad chilipeppar
- Skala morötterna och skär i stavar. Koka lätt i saltat vatten. De ska fortfarande ha rejält tuggmotstånd.
- Skär noga bort allt det vita på apelsinskalet. Strimla fint. Skala och skiva vitlöken.
- Koka upp alla ingredienser till lagen och låt puttra under lock någon minut. Slå den heta lagen över morötterna. Fyll upp med mer äppelcidervinäger om det behövs.
- Skruva på locket och låt svalna upp och ner. Förvara i kyl.