Kycklinglårfilé med Buddhas hand, gojibär, ingefära, shiitake och romanesco

Om du har svårt för beska smaker bör du minska Buddhas hand till 2 msk eller bara använda 1 -2 tsk rinrivet skal som du då rör ner samtidigt med kycklingbuljongen. Du kan också ersätta den lite broccolibeska romanescon med sötare sockerärter.
Om du inte får tag i buddhas hand eller misstänker att du kommer att drömma mardrömmar av att ha den i fruktskålen kan du använda 1/2 msk finhackat mandarinskal istället. Gojibären kan hoppas över eller ersättas av finhackad torkad aprikos eller soltorkade tomater, men bara om tomaterna är okryddade, oinlagda och riktigt klart röda.


Portioner: 3-4
Tid: 45 min
Du behöver: 

15 g (1/2 näve) torkad skivad  ljus shiitake
450 g skinnfri lårfilé av kyckling
2 tsk finhackad eller grovriven ingefära
1/2 liten vitlöksklyfta
2+1 tsk mörk osötad mirin, risvin eller torr sherry (gärna amontillado)
2 tsk ljus soja (t ex japansk)
1/2 tsk salt
1 tsk socker
1/2 dl finskivad Buddhas hand
4 salladslökar (bara den hårda ljusa delen)
2 msk jordnötsolja eller neutral rapsolja
3 dl kycklingbuljong (Fond de chef+hett vatten)
1 msk gojibär
1 tsk maizena + 1/2 dl vatten
4-5 dl ångade eller lättkokta buketter av romanesco eller sockerärtor
(Lite chiliflingor eller stänk habanero tabasco)

Gör så här: 
  1. Blötlägg svampen i ljummet vatten.
  2. Putsa kycklingfilén noga. Strimla i bitar stora som ett barnlillfinger. Blanda med ingefära, pressad vitlök, 2 tsk vin, soja salt och socker. Låt marinera 20-30 minuter.
  3. Ta upp svampen, krama ur lätt och strimla fint. Skär salladslökarna i ca 3 cm långa bitar.
  4. Hetta upp oljan i en stor kraftig stekpanna med tjockbotten tills den är riktigt het. Strö ut kycklingen över ytan lite i taget. Rör inte utan låt ligga i ca 15 sekunder. Rör ner svampen, salladslöken och Buddhas hand-skivorna och fortsätt steka. Rör om långsamt, rör du om för snabbt blir pannan kall. När kycklingen fått fin gyllene färg slår du på buljongen, resten av vinet och sänker värmen. Låt puttra ett par minuter.
  5. Släng ner gojibären. Vispa samman maizena och vatten och rör ner i kycklingen. Rör ner grönsakerna. Låt puttra någon minut tills såsen är trevligt simmig. Smaka av med salt.

Bild för Lisa Förare Winbladh

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh