Kycklinglevermousse med grönpeppar, kanel och russin

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner: 8 som liten förrätt eller 30 crostini

Tid: 2 timmar (30 minuter effektiv tid)

  • 300 g kycklinglever
  • ½ dl grovhackad schalottenlök
  • ½ msk grönpeppar
  • ½ tsk kanel
  • ½ dl portvin
  • 2 dl grädde eller matlagningsgrädde
  • 50 g smör + extra till stekning
  • 2- 3 tsk hasselnötsolja eller annan god nötolja
  • salt, socker, nymald svartpeppar
  • Till servering:
  • Russin stekta med smör och kanel
  1. Klappa kycklinglevern torr med hushållspapper. Stek lever och lök gyllene i smör på ganska hög värme under ett par minuter i botten på en stor kastrull . Slå på portvin och matlagningsgrädde. Låt puttra utan lock ca 10 minuter tills levern är genomstekt men fortfarande något rosa i mitten. Exakt tid beror på leverns storlek.
  2. Låt svalna tills den är ljummen.
  3. Kör till helt slätt fint mos i matberedare med grönpeppar och kanel.  Kör inte för länge då blir den gryning av gräddfettet. Skrapa ner från kanterna ett par gånger under mixningen. Klicka ner smöret lite i taget. Droppa ner oljan och mixa färdigt.
  4. Smaka av med salt, socker och nymald svartpeppar. Några droppar konjak är gott i.
  5. Klicka upp moussen i små skålar. Om du vill tippa upp moussen klär du dem med plastfolie först. Eller häll över i en större skål om du vill göra snittar eller crostini med moussen.
  6. Kyl ett par timmar eller över natten tills moussen är fast. Servera rumstempererad.