Receptmakare: Lisa Förare Winbladh
Portioner: 4
Tid: 30 minuter
Lubb är en riktig favorit. Den smakar som marulk men godare, med en söt skaldjurston som närmast liknar krabbans. Salta, peppra, vänd i mjöl och stek i smör. Nästan all fin fisk blir godast på det viset. Eller med en pankopanering. Här får den sällskap av svamp och fläsk vilket gör den livad som en lax.
- 1 stor eller två små rödlökar
- 2 msk smör
- 1 tsk farinsocker
- 1/2 msk färsk finhackad rosmarin
- 2 1/2 dl oekat rött fruktigt vin, helst pinot noir
- 1/2 msk mörk kalvfond (Touch of Taste)
- Svampfräs:
- 4 nävar färska trattkantareller
- 75 g rimmat sidfläsk
- 3 korn kryddpeppar
- Till servering:
- Ångad broccoli
- Pressad potatis eller palsternackspuré
- Skär lubben i fina bitar i god tid. Salta och peppra.
- Klyfta löken tunt. Fräs den riktigt mjuk och lätt gyllenbrun i smör på medelvärme. Låt det ta tid, annars utvecklas inte de fina smakerna.
- Strö över farinsocker och finhackad färsk rosmarin och stek vidare tills sockret karamelliserats. Krydda med mycket nymald svartpeppar.
- Slå på vin och 1/2 msk koncentrerad kalvfond. Låt puttra samman på låg värme tills det blivit simmigt och smaken mjuknat. Smaka av med salt och nymald svartpeppar.
Gör svampfräset under tiden. Rena kantarellerna. Finhacka fläsket. Stöt kryddpepparn fint. Stek trattkantarellerna på låg värme med fläsk och kryddpeppar. Stek tills fläsket är fint brynt.- Vänd lubben i mjöl är det börjar dra ihop sig. Stek gyllene i smör. Servera klabbet.