Kycklingsallad med blodapelsindressing och gröna bönor

Receptmakare: Lisa förare winbladh under silur eller kambrium

Portioner:2 stora eller 4 små alltså ungefär 3

Tid: 15 minuter

Blodapelsinjuicen ger en fin sötsyrlig smak. Eftersom jag inte är purist fuskar jag ibland med en färdiggrillad pulla men använder du Bosarps, Bangs eller Bjäres små raringar blir det ju bättre både i munnen och i själen. Men det visste du ju redan.

  • 3-400 g rensad stekt kyckling
    75 g valnötskärnor
    1/2 tsk fänkålsfrön
    2+1 msk god olivolja
    1 liten fänkål
    225 g frysta gröna bönor
    2 msk ljusa russin
    1 stor klyfta vitlök
    3-4 dl blodapelsinjuice
    1 msk konc kalvfond
    1 msk rostad lök
  • nymald svartpeppar
  • Till servering:
  • Fina sallatsblad
  1. Rensa kycklingen och skär i fina bitar. Hacka valnötterna grovt och rosta dem lätt i torr panna. Ställ åt sidan. Ansa fänkålen och skär bort det grova i mitten.
  2. Hetta upp olivoljan i en stor stekpanna och fräs fänkålsfröna tills de börjar skifta färg och kanske knäppa. Stek fänkål och frysta gröna bönor i olivoljan på högsta möjliga värme tills bönorna mjuknat och fått en aning färg.
  3. Vänd ner russinen, pressa över vitlöken och stek i ytterligare en halv minut. Lägg upp på ett serveringsfat.
  4. Slå juicen och fonden i stekpannan och låt puttra samman till knappt halva mängden. Vispa ner lite extra olivolja. Smaka av med peppar och lite mer fond.
  5. Slå såsen över salladen, toppa med kycklingen. Garnera med sallatsblad runt om och dekorera med rostad lök och de rostade valnötterna.