Lailas kalvdans

Receptmakare: Laila Sandström

Portioner:6

Tid: ca 20 minuter

En van mjölkbonde kan blanda råmjölken till lagom egenskaper för kalvdans, men är man osäker är det bäst att provgrädda en skvätt i vattenbad. För koncentrerad råmjölk ger klumpar och vassle istället för en slät pudding. I nödfall går det att fuska med vanlig mjölk, torrmjölk och ägg. Då bör man också grädda i vattenbad.

  • 1 l råmjölk
  • 1-1 1/2 msk socker
  • mald kanel
  • Till servering:
  • Körsbärssylt eller annan god sylt
  1. Tina mjölken om den varit fryst. Blanda i socker. Provgrädda eventuellt i vattenbad, och späd den kvarvarande råmjölken med standardmjölk ifall provpuddingen blev för hård.
  2. Häll den sötade råmjölken i en ugnsfast form. Pudra över rikligt med malen kanel och grädda i ugnen i 175°Ctills puddingen ”stannat”. Tiden beror både på formen och på mjölkens egenskaper.
  3. Servera med körsbärssylt eller annan god sylt.