Lammfärsbullar i mild saffranssoppa med spenat och gryn

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner: 4

Tid: 45 minuter

Den här rätten är vansinnigt god och bra att göra i dubbelsats eftersom den är minst lika god dagen efter. Om du inte faller för konceptet med mild soppa kan du tuffa till den genom att börja med att fräsa god curry i lite smör i botten på kastrullen.

  • 450 g lammfärs
  • 2 ½ dl grovriven zucchini
  • 1 ägg
  • 7 torkade aprikoser, finhackade
  • 1/3 tsk kanel
  • 2/3 tsk nystött kardemumma
  • 2/3 tsk nykrossad svartpeppar
  • 2 klyftor vitlök, pressade
  • ½ msk salt
  • Mild soppa:
  • 8 dl buljong på kyckling eller grönsak (gärna lantbuljong)
  • 2 dl ekologisk creme fraiche
  • 1 rejäl nypa saffranstrådar eller ½ pkt saffran
  • 1/3 tsk malda spiskummin
  • 1 tsk råsocker
  • 1/2 msk maizena
  • 200 g bladspenat färsk eller fryst
  • 4 dl kokt matvete eller andra trevliga gryn
  1. Blanda samman alla ingredienser till färsen och arbeta till en jämn smidig massa.
  2. Låt stå och samla smak en kvart upp till en halvtime, samtidigt får köttet en mycket lätt rimning.
  3. Vispa samman buljong, creme fraiche, saffran, spiskummin, råsocker och maizena i en vid kastrull. Vispa ordentligt så att creme fraichen inte är gryning. Koka upp och vispa då och då. Låt stå och småputtra.
  4. Tvätta händerna, torka dem noga och olja in dem lätt. Rulla köttbullar av smeten och lägg på en oljad tallrik.
  5. Koka upp buljongen ordentligt. Vänd ner några bollar i taget och låt koka upp mellan. Låt sjuda ca 10 minuter.  Vänd ner grynen och låt sjuda ytterligare ett par minuter. Vänd ner spenaten och låt sjuda ytterligare några minuter.
  6. Smaka av soppan med svartpeppar och kanske lite spiskummin. Soppan ska vara mild så att de mer smakstarka lammbullarna blir en fin kontrast.