Smørrebrød: Rillettes av varmrökt lax, dill och citron med crudité

Receptmakare: Adam Aamann

Portioner: 6

Tid: 20 minuter

Det går fint att använda marockanska citroner i receptet. Annars kan du göra dina egna.

  • 500 g varmrökt lax, ostressad eller ekologisk
    1/2 dl hemslagen majonnäs
    1 dl ekologisk crème fraiche
    2 msk hackade cornichoner
    1 schalottenlök, finhackad
    1/2 knippa hackad dill
    1 msk mycket finhackade insaltade citroner
  • Crudité:
  • 200 g jordärtskockor
  • 2 msk citronsaft
  • 1 msk honung
  • 1/2 msk kallpressad rapsolja
  • Lite gräslök, finhackad
  • salt, nymald vitpeppar
  1. Gör cruditén. Skala jordärtskockorna och skär dem i mycket tunna skivor på en mandolin  eller med din vassaste kniv. Vänd de papperstunna skivorna i citronsaft, honung, gräslök och rapsolja och  smaka av med salt och peppar.
  2. Gör rilletten. Dela den varmrökta laxen i grova bitar och rör samman med majonnäs, crème fraiche, cornichoner, schalottenlök, dill och saltsyltade citroner. smaka av med salt, peppar och citronsaft.
  3. Arrangera på smörade brödskivor.