Långkål på Annas vis

Den här långkålen är inspirerad av ett andalusiskt recept på gräddstuvad spenat och den godaste och vackraste kål jag gjort, även om släktskapet med originalet består. Som tack till E, som tipsade mig om spenaten, är detta en vegetarisk anpassning till henne, men själv lagar jag den gärna med skinkspad och flott.


Portioner: 4 som tillbehör
Tid: 30 min
Du behöver: 

275 g repad grönkål
1 liter grönsaksbuljong (skinkspad)
1/2 tsk torkad körvel
1/2 tsk stött fänkålsfrö
Smör (skinkflott) till stekning
1 msk flytande honung
1 dl vispgrädde
1/2 dl hasselnötter
2 msk gula russin
Vitpeppar
Salt

Gör så här: 

Skölj och rensa grönkålen. Riv av bladen från de tjocka nerverna.
Koka upp 1 liter grönsaksbuljong (eller skinkspad från julskinkekok, spad från ugn måste spädas)
Koka kålen i cirka 7 minuter (japp det räcker här). Den ska inte tappa grönskan.
Ta upp kålen och pressa ur vätskan. Buljongen kan sparas till grönsakssoppa. Strimla kålen fint.
Rosta hasselnötterna i en het, torr panna. När de mörknar kan du gnugga av skalen i en kökshandduk. Hacka nötterna lite grovt.
Smält en klick smör (skinkflott) i stekpannan och fräs kålen i fettet.
Späd med grädden och låt den reducera lite, men det här receptet är inte så krämigt som annars. Tillsätt honungen och krydda med körveln, nystött vitpeppar och fänkål. Smaka av med salt.
Blanda i russinen och strö över de rostade nötterna. Servera på julbordet som vegetariskt alternativ eller ät andra vinterdagar för att det är så himla gott.

Bild för Anna Billing

Mer från Anna Billing


Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing