Lax med anis och vitlöksyoghurt

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner: 2

Tid:  15 minuter+60 minuter gravninng

Fryst laxfilé är inte dum alls, ofta smakar den mer än den färska. Problemet är att den ibland blir lite torr. Ett bra knep är att grava den mycket snabbt så blir smaken mer intensiv och laxköttet saftigare. På sommaren kan du naturligtvis lägga laxen på grillen.

  • 2 bitar fryst laxfilé
    1 tsk salt
    1/2 tsk socker
    1/3 tsk anis
    chiliflingor

  1. Tina laxen i kallt vatten någon timme eller i kyl över dagen. Klappa in den i salt och socker. Låt ligga i minst en halv timme, gärna en timme.
  2. Värm ugnen till 125°C. Klappa laxen torr med papper. Klappa in anisfrön och lite chiliflingor. Hetta upp smör i en panna. Bryn båda sidor av laxen på hög värme. Lägg på en ugnsfast form. Stek färdigt i ugn tills innertemperaturen är ca 55°, ca 7-11 minuter.
  3. Du kan också steka den färdigt i panna under lock på låg värme.

Vitlöksyoghurt

  • 2 dl tjock turkisk yoghurt
  • 1 liten vitlöksklyfta
  • 1 tsk honung
  • 2 stora myntablad, finstrimlade
  • 1/2 tsk finrivet citronskal
  • salt, chiliflingor
  1. Blanda alla ingredienser. Låt stå och dra i minst 20 minuter.