Lek med lergryta och recept på skinkstek

Nå, ni som följt mig på Twitter vet att vi har plockat fram lergrytan. Faktiskt är det ingen gammal avdankad tysk Schlemmertopf utan en i nyare modell från IKEA ur serien STIL av Carl Öjerstam. Jag skrev texter till en vernissage han ordnade och fick en tagine, en wok, en paellapanna och en lergryta att prova. Jag var måttligt entusiastisk tills jag började använda dem. Samtliga är helt briljanta, bland de bästa saker jag haft i köket och kvaliteten är anmärkningsvärd. Design när den är som bäst. Woken är till exempel tjock för att behålla värme och därför anpassad till svenska futtiga lågor. Handtagen gör att de är lätta att hänga på väggen. Och de är snygga som tusan. Köp allihop!

Pannorna blev våra käraste lekkamrater i köket.  Lergrytan fick stå oanvänd och dammade på en hylla. Jag hade helt enkelt glömt bort hur gott det är att laga saker i lergryta. Eller rättare sagt: på den tiden det begav sig hade jag inte tillgång till så bra kyckling som jag har idag, så jag mindes nog bara en halvhysad blek pjodd. (Bosarp är bäst, Bjäre och Bang duger fint.) Häromdagen fick vi för oss att plocka fram det gamla fossilet.  Kycklingen vi lagade blev makalöst saftig och mör. Jag slår mig för pannan. Dunk! Dunk! Dunk! Hur kunde jag glömma?

Jag är inte insatt i varför tekniken fungerar så bra, ska luska vidare i detta snarast. Men jag tror att avdunstningen i den fuktiga lergrytan ger låg, jämn värme med mycket ånga som ger fin värmeöverföring. Men jag har haft fel förr. Extra bra är den för vår ugn där det inte går att få ner temperaturen under 140°C och värmen är hiskligt ojämn.

Idag lagade Johan en mycket enkel skinkstek med rotsaker som blev god. Inte oförglömlig, men mer än bra inte minst med tanke på den minimala arbetsinsatsen. Milt, fint, mustigt och barnvänligt.

Skinkstek med rotsaker i lergryta

Receptmakare: Johan Swanljung

Portioner: 6

Tid: 2 1/2 timme

Receptet är väldigt ungefärligt, använd vad du har hemma.

  • 1 (ca 1 1/2 kg) skinkstek
  • 1 stor (ca 800 g) rotselleri
  • 4 medelstora lökar
  • 12-18 små fina potatisar
  • 1 stor kvist (ca 15 cm) rosmarin
  • 2 lagerblad
  • drygt 1 msk salt
  • nymald svartpeppar
  1. Ta fram köttet så att det inte är iskallt. Blötlägg lergrytan i kallt vatten 30 minuter. En ren vask funkar bra att sänka ner grytan i.
  2. Halvera rotsellerin och skär av skalet med vass kniv. Skär i stora tärningar, ca 3 cm. Kvarta löken dra av skalet och skär bort ändarna. Skrubba potatisen. Lägg allt i lergrytan (Ut med vattnet först så klart! ), repa över rosmarin och smula över lagerblad.
  3. Klappa in skinksteken med salt. Lägg den ovanpå rotsakerna.
  4. Sätt in grytan i kall ugn. Sätt värmen på 200°C. Tag ut efter ca 2 timmar när steken blivit mör.
  5. Fiska upp steken. Peppra duktigt på rotsakerna. Salta om det behövs. Skiva steken och lägg den på rotsaksbädden.

Bild för Lisa Förare Winbladh

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh