I säsong: Slånbärssorbet

Nu kryper temperaturen ner mot minus tio även här längst nere i söder. Och jag, som skördat kål och jordärtskockor in i december, fick slutligen se mig besegrad av tjälen och snön.

Men på en vinterpromenad häromdagen noterade jag att slånbärssnåren fortfarande stod fulla av blådimmiga bär som faktiskt var relativt fasta och förhållandevis söta efter alla köldknäppar.

Slån odlades förr runt gårdarna i Skåne för att ge saft, vin och likör. På senare år har populariteten minskat, men vi kommer nog att  se mer av slånet i framtiden, bäret innehåller 40 gånger mer antioxidanter än vindruva och ger både en vacker färg och god smak.

För att bli av med den sträva garvsyran  rekommenderas i gamla kokböcker att slånbärssaft ska kokas och slås över bären upp till fyra gånger.  I moderna recept har man nöjt sig med tre. Det är säkert också orskaen till att vi har så få slånbärsprodukter på marknaden, tillverkningen blir för dyr. 

Jag blev i alla fall sugen på att göra slånbärssorbet i glassmaskinen och plockade med stela fingrar drygt åtta deciliter bär. Eftersom jag tycker att lite garvsyra tvärtom gör sorbeten extra intressant, kokade jag den två gånger. Resultatet blev över förväntan gott och färgen fullkomligt bedårande:

Slånbärssorbet

Receptmakare: Anna billing

Portioner: 4

Tid: Cirka 1, 5 h

Slånbärssorbet har både sötma, en intressant sträva och färgen, ja den är helt underbar! Servera den som till exempel en Coupe Colonel i glas. 

  • 400 g slånbär
  • 1 dl socker
  • 1/2 citron, saften
  • 2 dl vatten
  • 1 gelatinblad
  • 2 äggvitor, 1 1/2 från ekologiska ägg
  • 2 msk socker
  1. Skölj bären. Koka upp vatten och socker i en tjockbottnad kastrull tills sockret löst sig. Krama ur citronhalvan, lägg i bären och koka tills bären syltat sig, det tar cirka tjugo minuter.
  2. Passera massan genom en finmaskig sil så att du blir av med skal och kärnor. Kvar återstår cirka 250 gram koncentrerad slånmassa.
  3. Blötlägg ett gelatinblad i en skål med vatten.
  4. Häll tillbaka massan i kastrullen, koka upp på nytt tillsammans med 1 dl vatten. Blandningen ska koka ihop tills den är tjock och jämn.
  5. Ta upp och krama ur gelatinbladet och låt det smälta  i blandningen under omrörning
  6. Kyl ner massan snabbt i ett kallt vattenbad och sedan i kylskåp tills den är helt kall.
  7. Vispa äggvitorna styva med hjälp av elvisp eller maskin. Är äggen ekologiska räcker det med 1 1/2 äggvita, annars 2. Tillsätt sockret lite i taget. Vänd ner slånblandningen i skålen och blanda ordentligt.
  8. Kör smeten i glassmaskin tills sorbeten har rätt konsistens och förvara i frysen innan servering. Ett tips är att servera sorbeten som en Coupe Colonel och byta ut citronsorbeten och vodkan mot slånbärssorbeten och häll en slurk gin i botten på varje glas.

Kommentarer

15 svar till ”I säsong: Slånbärssorbet”

  1. Hmmm, undrar om det funkar på tre år gamla slånbär också? ;-)

  2. Tja, det borde nog gå, de är ju ganska råbarkade i smaken och pallar nog med en lång infrysning…
    Jag använde lite mer äggvita än annars för att få den lite mildare.

  3. Emil O.

    Bedårande vackert det där. Och matnördsexotiskt (för mig iaf).

  4. Önskar så att jag hade sådana snår i min närhet!

  5. Låter mycket intressant :-) tror faktiskt aldrig jag smakat slånbär!

  6. Elie

    Lämnade du kvar några bär någonstans i närheten?
    Låter spännande, jag ska bara skaffa reservdel till glassmaskinen, suck!

  7. Emil: Ja lite exotiskt blir det allt. Men slån växer väl ganska långt norrut också?

    Mikaela: Nu när du bytt permanentboende får du utforska den Sörmländska naturen och se vad du hittar ;-)

    Anna: Väldigt trevligt men lite bortglömt bär. Gott till drinkar också, både med sloan gin och kanske slånbärssaft istället för tranbärsjuice?: http://wwwc.aftonbladet.se/v3/ab/jsp/start.jsp?d=101&a=12102

    Elie: 2009 var ett bra år för stenfrukter, det räcker nog till dig med ;-) Vänta inte tills det börjar töa bara, då faller de nog samman.

  8. Så snyggt, och så kreativt! Först havtorn, sedan slånbär, kanske?

  9. Annika: Tack så mycket, det var snällt sagt! En av tankarna med bloggen var just att om möjligt laga mat på råvaror runt omkring mig. Tror aldrig jag sett så mycket slånbär i snåren som i höstas, men då var det så mycket annat som pockade på uppmärksamhet. Kanske borde testa att göra en slånbärscumberland? http://kortomgott.taffel.se/2009/01/14/lysande-sas-havtornscumberland/

  10. Emil O.

    Ska fråga min eminenta partner om hon kanske har koll på några slånbär i regionen då hon är expert på bärplockning. När jag ändå är inne på bärplockning så måste jag säga att detta år ska vi planera bättre för havtornssäsongen, plocka betydligt mer, och att försöka komma ihåg tranbären.

  11. Emil: Tranbärsplockning är exotiskt för mig, jag skördar mina i frysdisken ;-) Men nog kommer du att hitta slån om du letar lite. Eftersom de är förhållandevis impopulära finns det gott om dem.

  12. Kettil

    gud vad jag hatade att plocka slånbär med föräldrarna när jag var liten… nån dragig, kall hage utanför lund med supertaggiga buskar och oätliga bär som sen blev en saft med alldeles för vuxen smak… men idag älskar jag allt som är beskt så kanske blir det att plocka nån liter när jag åker hem till nästa gåsamiddag

  13. Kettil: Tyckte heller aldrig om saften som barn. En mognadsfråga? Men beska i desserter och sprit däremot… Tror annars man kan göra en juste anka med slån, ska nog testa det.

  14. Åh äntligen ett alternativ till slånbärslikör, och vilken fin idé med gin.

  15. Emil O.

    Det fanns tyvärr nästan inga slånbär kvar i mina omnejder, lyckades hitta ett bär att testa dock (råfruset). Tyckte det smakade som att med socker och rätt behandling kan det nog bli gott, ytterligare något att planera inför hösten.