Receptmakare: Lisa Förare Winbladh
Portioner: 4
Tid: 20 minuter
Lyxiga laxägg poppar i munnen och kompletteras av den milda kålsalladen. Om du tillhör de lyckliga som kan få tag på ofärgad stenbitrom passar de suveränt till också. Fransk senap kan då ersättas av skånsk för rundare smak. Uteslut då sockret ur dressingen. Algkaviar som Caviart passar för vegetarianer.
En gnutta libsticka, dragon eller körvel platsar också i salladen. Servera som förrätt eller till inkokt lax och nypotatis.
- ett litet huvud (ca 250 g) sommarkål eller spetskål
- 1 dl plockad dill
- 1/3 dl grovt skuren gräslök
- 50 g laxrom eller regnbågsrom, helst Rossini
- Dressing:
- 2 msk pressad citron
- 1/2 msk finhackat citronskal
- 2/3 tsk socker
- 2 tsk grov fransk senap
- 3/4 dl matlagningsgrädde
- 1 1/2 msk neutral rapsolja eller annan trevlig olja
- Koka upp 5 cm vatten i en kastrull som ditt durkslag passar i. Fyll durkslaget till hälften med grovt tärnad kål och var noga med att lägga ner de grova bitarna först. Sätt över de kokande vattnet och på med locket i ungefär fyra minuter tils bitarna är stunsiga.
- Låt svalna och skaka runt ett par gånger under tiden, skölj absolut inte.
- Blanda alla ingredienser till dressingen. Späd ev med lite vatten om det behövs.
- Vänd runt dresssingen med den ljumma kålen. Blanda ner örterna precis i slutet och spara lite till dekoration. Arrangera på tallrikar och skeda rommen över. Dekorera med det sista av örterna.

