Mild misosoppa med lubb, salladslök, bocktörne och spenat

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner: 4

Tid: 25 minuter

Den här soppan är inspirerad av en torskrätt jag fick på Imperial i Singapore. Ett ställe som erbjuder konsultation och sedan kur i form av en balanserad måltid. Först tittade läkaren på min tunga och tog min puls. Sen ställdes diagnosen: för mycket yang på grund av jet-lag. Att jag har en kronisk sjukdom missade läkaren däremot helt.

Kombu är det japanska namnet på sjögräs som jag lagt till helt på eget bevåg. Det ger en egensinnig smak av havstrand till soppan. Det torkade apelsinskalet kan ersättas av 1 tsk finhackat färskt tangerinskal med dt vita noga bortskuret. Eller mandarin i nödfall.

Här hittar du en guide till de ovanligare ingredienserna.

  • 4 salladslökar
  • 1 dl fermenterad ljus kinesisk bönsås eller miso
  • 2 msk risvin eller torr sherry
  • 2 msk finstrimlad oskalad ingefära
  • 1 msk tunna strimlor torkat kinesiskt tangerinskal
    ½ codonisrot
    1 msk kinesiskt bocktörne (wolfberries)
    1 msk konc kycklingfond
    300 g filé av lubb eller annan god vit fisk
    100 g färsk spenat eller mangold
    salt, brunt socker.
  1. Skiva det vita på salladslöken tunt. Lägg de gröna bitarna åt sidan. Koka upp 1 l vatten med vit salladslök, bönsås, kombu, sherry, ingefära, tangerinskal, codonisrot, bocktörne och kycklingfond. Sjud soppan i 5 minuter. Låt stå och dra 15 minuter.
  2. Sila av. Smaka av med mer bönsås, salt och lite brunt socker.
  3. Skiva det gröna från salladslökarna tunt. Koka upp soppan med salladslök och bocktörne. Lägg ner fiskbitarna och koka upp. Vänd ner spenaten. Sätt på lock, ställ soppan på en skärbräda och låt soppan bli färdig på eftervärme ca 5 minuter.

Bild för Lisa Förare Winbladh

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh