Mjölkchokladmousse med grapefruktssmak serverad till rödgul fruktsallad

Det här är en typisk vuxendessert, med beska och syra som balanserar upp det söta. Moussen blir lite beskare av blodgrapeskalet, så den bör göras på mjölkchoklad istället för den bittrare mörka chokladen. Det kan vara svårt att hitta råvaror till dessert i en liten affär, speciellt på vintern när fruktutbudet är än mer begränsat. Räddningen stavas choklad, grädde och citrus – ingredienser som finns nästan överallt.


Portioner: 6
Tid: 30 minuter (förberedelser) + 40 minuter (tillagning)
Du behöver: 

125 g mjölkchoklad med hög kakaohalt (ca 40%)
3 dl vispgrädde
2 äggulor
finrivet skal från en blodgrapefrukt

Till fruktsallad:
fruktköttet från en blodgrapefrukt
10 physalisbär, i kvartar
250 g frysta hallon
rivet skal av en lime
2 msk cointreau
Till dekoration:
4 physalis
4 bitar choklad

Gör så här: 
  1. Smält chokladen över vattenbad eller i mikron. Finriv under tiden skalet från blodgrapefrukten. Blanda skalrivet i den smälta chokladen och låt svalna lite medan du vispar grädden till mjukt skum. Vispa inte för hårt, då blir moussen grynig.
  2. Blanda ner äggulorna i chokladen, en i taget, och rör noga. Vänd ner lite grädde i äggvispet och vänd sedan försiktigt ner chokladsmeten i grädden. Portionera upp moussen i formar och ställ svalt.
  3. Gör fruktsalladen. Lägg hallonen att tina utspridda på en tallrik, ev. på lite hushållspapper. Skala grapefrukten och skär den i mindre bitar. Dela physalisbären i kvartar. Blanda hallon, grapefrukt och physalis med limeskal i en skål, slå över cointreau. Om fruktsalladen inte ska ätas samma dag, uteslut limeskalet som blir beskt med tiden.
  4. Servera moussen i glas eller fina små skålar uppställda på en desserttallrik, med fruktsallad omkring.

Bild för Malin Sandström

Mer från Malin Sandström


Bild för Malin Sandström
Bild för Malin Sandström
Bild för Malin Sandström
Bild för Malin Sandström
Bild för Malin Sandström