Receptmakare: anna billing med vete-kattens vetedegsgrund
Ca 30 st bullar (40 små)
Jag bakar bullar oftare nu sedan jag hittade mitt favorit-vetedegsrecept i Konditori Vete-Kattens fina bakbok. Degen blir ett under av smidighet och jag känner mig fantastiskt lyckad varenda gång. Fastlagsbullar, sommarens kanelsnäckor och lussebullar – allt går som en dans. Det är lång jästid, men det är det värt. Fina muskler får du också, om du knådar för hand.
Att blötlägga russinen en stund innan kan vara bra, så håller de sig saftiga även efter baket. Jag bakade några med torkade tranbär istället. Jag tyckte själv det var gott, men de blev fett dissade av barnen.
- Raskdeg:
- 1 paket 50 g jäst
- 2 1/2 dl mjölk
- 3 msk socker
- 6 dl Vetemjöl Special
- Bortgörning:
- 1 gram saffran
- 2 1/2 dl mjölk
- 1 1/2 dl socker
- 200 g smör
- 2 tsk salt
- 12 1/2 dl Vetemjöl Special
- 1 ägg
- 1 uppvispat ägg (till pensling)
- Russin eller tranbär (blötlagda)
- Raskdegen: Vispa först ner jästen i mjölken och tillsätt sedan socker och mjöl. Bearbeta degen i 10 minuter för hand eller 5 i maskin. Täck över degen med plastfolie och låt jäsa i en halvtimme
- Bortgörningen: Tillsätt sedan resten av ingredienserna till degen. Saffranet stötte jag med en del av sockret i en mortel, smöret tärnade jag fint.
- På det igen: knåda en kvart för hand eller 10 minuter i maskin. Täck degen igen och låt den jäsa en halvtimme till.
- Forma lussekatter som S eller bockar som V:n där du rullar ut hornen eller något annat kul. Sedan ska de jäsa på plåt under plastfolie i fyrtiofem minuter till. Ställ ugnen på 225 grader.
- Pensla med ägg, dekorera med russin och baka i mitten av ugnen 6-10 minuter beroende på storlek.
