receptmakare: okänd via sofia gustafson
Tid: 5 dygn
Släkten älskar saften av svartvinbärsblad som mormor har serverat som läskande måltidsdricka så länge jag kan minnas. För mig som barn var det en gåtfull dryck, nästan helt genomskinlig men med en fascinerande smak som jag inte kunde identifiera och som jag bara ville ha mer av. Drycken var på något sätt vuxen och jag låtsades att det var vin jag drack ur de vackert slipade kristallglasen.
- 3 l svartvinbärsblad
3 citroner
60 g citronsyra
2 l vatten
2 kg socker
- Lägg de väl sköljda vinbärsbladen i ett kärl av glas eller rostfritt stål.
- Tvätta och borsta citronerna väl. Skiva dem och blanda dem tillsammans med vinbärsbladen och citronsyran.
- Koka upp vattnet och sockret och häll det över bladen. Rör om tills citronsyran smält.
- Låt det stå kallt i 5 dygn.
- Sila sedan saften och fyll på den i förvaringskärl. Förvaras kallt eller fryses.
- Vid servering spädes saften 1×4 gånger eller till lämplig smak.