aggen-791x1024

Oeufs en meurette med trattkantareller och murklor (Förlorade ägg)

Receptmakare: Gourmet Traveller, typ. Fast lite annorlunda och översatt av mig. I det klassiska receptet ska det vara champinjoner. Äh! Det känns moraliskt fel att köpa odlade champinjoner när min frys är proppfull av svamp. Så det blev trattkantareller och en liten burk murklor som stått och ugglat i skafferiet sen i våras någon gång.
Ingredienser
Rödvinssåsen:
1 liten morot
1/2 liten palsternacka
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
lite grön blast från en purjolök
2 msk smör
4 dl rödvin
2,5 dl hönsbuljong
1/2 tsk torkad timjan
2 lagerblad
1 tsk socker
2 msk smör+ 1 msk vetemjöl, hopknådat (beurre manie)

Löken:
12 pärllökar eller små schalottenlökar
1 msk smör
3/4 dl hönsbuljong
Svamp och bacon:
1/2 paket bacon
en rejäl näve förvällda trattisar och/eller murklor (eller 12 kvartade champinjoner)
2 msk smör
till servering:
2 rejäla skivor smörstekt surdegsbröd
4 pocherade ägg
Gör så här:
  1. Hacka morot, palsternacka, lök, vitlök och purjoblast. Fräs allt långsamt i smöret i 5 minuter och slå sedan på vin och hönsbuljong. Tillsätt lagerblad, timjan och socker. Reducera tills ungefär 2 dl vätska återstår (ca 50 minuter tog det för mig) och sila sedan av grönsakerna. Vispa ned beurre manie och låt såsen sjuda några minuter.
  2. Skala löken och skär av rotändarna. Bryn dem i smöret så att de får vacker färg runtom. Slå på hönsbuljongen, sätt på ett lock och koka lökarna nätt och jämt mjuka. Låt koka utan lock den sista stunden så att den mesta vätskan kokar in.
  3. Dela baconet i mindre bitar. Fräs bacon och svamp i smöret tills baconen fått fin färg.
  4. Montera. Smörstekt bröd underst, två förlorade ägg ovanpå. Toppa med sås, svamp, bacon och lök. Hugg in!