Översteglögg

Receptmakare: Hans-Uno Bengtsson

Portioner: Beror på önskad effekt men det är svårt att sluta

Tid: 1 dygn och sen ett år att hämta sig

Styrkan är förrädiskt dold bakom en kryddridå och oskyldig fikonsötma. Underskatta den inte.  Den dövar, eggar, bränner och livar upp sinnena. Efter ett par glas kan stämningen vara euforisk eller norénsk allt efter de givna förutsättningarna. Drick därför små glas och välj ditt sällskap med omsorg.

  • 1 hela renat
  • 1 1/2 dl konjak
  • 1 julöl
  • 2 fikon
  • 3 katrinplommon
  • 1 1/2 dl kärnrussin (stora mörkbruna)
  • 1 — 1 1/2 dl sötmandel
  • 1 pomeransskal
  • 1 bit kanel (8 cm)
  • 4 kardemummor = 40 kärnor
  • 1 nejlika
  • 1 1/2 dl strösocker + 2 msk att karamellisera
  1. Alla kryddor lägges i en gryta och kokas in med öl. Häll över brännvin och socker, smaka av, värm under lock.
  2. Karamellisera strösockret till ljust nötbrunt och häll över samman med konjaken; tänd på och låt brinna någon sekund. Låt blandningen stå över natten.
  3. Sila, värm och drick.