
Pasta med ärtpesto och sparris
Herr Aussilin, en mycket lärd napoleansk advokat och skicklig violonspelare, åt en kväll middag hos mig och utbrast, då han fick något som verkligen tilltalade hans gom:
– Questo é un vero boccone de cardinale! (Det här var allt en bit som skulle falla en kardinal på läppen!)
– Varför, genmälde jag på samma språk, säger ni inte som vi: mat för en kung?
– Kära du, svarade han, vi italienare menar att konungar inte kan vara finsmakare, emedan deras måltider är för korta och högtidliga. Men kardinalerna, ack!!! Och han utstötte ett sakta, för honom egendomligt litet brummande: huhuhuhuhuhuhu!
Pasta med ärtpesto och sparris
Receptmakare: Lotta Lundgren
Portioner: 4
Tid: 20 min
- 4 portioner pasta
- 3 dl gröna ärter (djupfrysta)
- 100 g parmesan
- 1 dl cashewnötter, naturella
- 25 g smör
- 1 knippe sparris
- 1 citron
- Koka upp rejält med välsaltat vatten till pastan i en stor kastrull, och ytterligare vatten till ärtorna i en lite mindre kastrull.
- Ta fram din matberedare. Riv parmesanen.
- När vattnet kokar i de båda kastrullerna, häv i pastan respektive ärtorna.
- Koka ärtorna en halv minut, slå bort vattnet och mixa genast varma ärtor, parmesan och cashewnötter till slät pesto tillsammans med en skvätt olivolja.
- Smält smöret.
- Bryt eller skär bort sparrisarnas tjockändar – så liten bit som möjligt – och kasta bort. När mindre än en minut av pastans koktid återstår, låt sparrisen koka med. Slå bort kokvattnet, dressa pasta och sparris i smält smör och pressad citron och servera med peston.
Ingresstext från Brillat-Savarins mycket underhållande verk Smakernas fysiologi.
Kommentarer
En arkitektonisk risi-e-bisi! Snyggt!
Hej läsare! Manfred Enoksson på Saltå Kvarn är på jakt efter en lokal att hyra in sig i för sina surdegskurser. Den ska ligga i Stockholm och rymma tolv bakande elever. Samt ha en del ugnar man kan grädda bröd i.
Manfred är en mycket rar man. Har du något tips? Maila mig direkt på lotta@ennypasalt.se
Lotta: jag lägger ut efterlysningen på min blogg också. :-)
Fin pesto! Jag har också gjort upptäckten att nästan all grön gucka blir god med ärtor. Kameleonten i frysen.
"Bryt av de yttersta ändarna från sparrisen och kasta bort."
Hoppas ingen väljer fel ände nu!
Det finns en klassisk scen i ett av Jamie's program där han skall lära ungdomar bli kockar - en kille har brutit av de konstiga knopparna på 5 kg sparris och kastat i soporna. Den vanligen lugne J tappar fattningen...
Haha. Jag får ändra i formuleringen lite. Annars fungerar det rätt bra att bryta av den allra nedersta delen av stjälkarna. Färsk sparris är spröd, men mjuknar med stigande ålder nedifrån och upp. Tricket är att försöka bryta av en så liten snutt som möjligt, men har stjälken hunnit bli seg får man känna sig för lite högre upp. Mer precist än att skära.
Jag var nog lite trött i huvudet i går kväll. ;-)Vart fick jag riset ifrån i min förr kommentar?
Lotta. you did ity again.
Du har en vidunderlig förmåga att hitta smaker som passar i rätter jag aldrig drömt om.
Det vattnas i munnen när jag läser ditt verk.
Du är en sann glädjespridare.
// e
ps. givetvis blev detta middagstipset. som vanligt med all credd till dig!
Det är gott med mat! Så enkelt är det! Puss på dig Ehsan!
Hon har så rätt den där Lotta, visdomens apostel!
Han är rolig, gamle Anthelme:
"deras ögon glänsa så vackert""de snälla finsmakarna!"
Så nu vet du varför ;)
En oerhörd humorist. Lite underskattad på den punkten efter vad jag anser.
Men allvarligt – är det INGEN som har en lokal till Manfred Enoksson? Eller är det bara jag som missat att berätta att han betalar bra för hyra?
Ett stort TACK till dig Lotta
Hoppas ni hade lika kul som jag.
H/ Manfred
Var väldigt skeptisk till att smälta smör och blanda i pastan, men det blev en riktigt bra smakkombination.
Använde min stavmixer till peston, den blev klart grövre än din på bilden. Får väl ta fram matberedaren nästa gång. :-)
Hur man i något endaste sammanhang kan vara skeptisk till smör övergår mitt förstånd.
Psst Lotta, jag gjorde ärtpesto med olivolja i stället för smör häromdagen och det blev också jättegott.
Sidor