Receptmakare: Johan Swanljung
Portioner: 4
Tid: 25 minuter+nedkylning+ 30 minuter i glassmaskin
Läskande, svalkande … Perfekt att servera till en god äppelpaj eller ugnsbakad frukt. Den här glassen (liksom alla mina glassar) ska avnjutas färsk. Överbliven glass kan sparas några dygn i frysen, men det är meningslöst att göra den långt innan den ska serveras. Häll smeten i glassmaskinen när varmrätten serveras.
- 5 dl mjölk
- 1 msk pepparkakskryddor
- 40 g (knappt 1/2 dl) mörkt muskovadosocker
- 100 g (drygt 1 dl) socker
- 2 ägg
- 1 nypa salt
- Koka upp mjölk, kryddor, salt, muskovadosocker och 25 g av det vanliga sockret. Låt sjusa i 10 minuter och låt sedan svalna tills det är ljummet.
- Vispa samman ägg och resten av sockret tills de är pösiga. Vispa sedan ner mjölkblandningen.
- Värm smeten på låg värme under ständig omvispning tills tjocknar så att den fastnar på baksidan av en sked eller når temperaturen 82 grader. Ta genast bort kastrullen från värmen.
- Fortsätt vispa några minuter. Låt svalna tills smeten är ljummen.
- Häll smeten genom en sil och ställ den sedan i kylen för att svalna helt. Vispa om då och då.
- Ställ en serveringskål i frysen. Frys glassen i glassmaskin enligt tillverkarens anvisningar. För sedan över glassen i den kylda serveringsskålen och låt stelna ytterligare någon timme i frysen.