Pepparkaksglass på mjölk

Receptmakare: Johan Swanljung

Portioner: 4

Tid: 25 minuter+nedkylning+ 30 minuter i glassmaskin

Läskande, svalkande … Perfekt att servera till en god äppelpaj eller ugnsbakad frukt. Den här glassen (liksom alla mina glassar) ska avnjutas färsk. Överbliven glass kan sparas några dygn i frysen, men det är meningslöst att göra den långt innan den ska serveras. Häll smeten i glassmaskinen när varmrätten serveras.

  • 5 dl mjölk
  • 1 msk pepparkakskryddor
  • 40 g (knappt 1/2 dl) mörkt muskovadosocker
  • 100 g (drygt 1 dl) socker
  • 2 ägg
  • 1 nypa salt
  1. Koka upp mjölk, kryddor, salt, muskovadosocker och 25 g av det vanliga sockret. Låt sjusa i 10 minuter och låt sedan svalna tills det är ljummet.
  2. Vispa samman ägg och resten av sockret tills de är pösiga. Vispa sedan ner mjölkblandningen.
  3. Värm smeten på låg värme under ständig omvispning tills tjocknar så att den fastnar på baksidan av en sked eller når temperaturen 82 grader. Ta genast bort kastrullen från värmen.
  4. Fortsätt vispa några minuter. Låt svalna tills smeten är ljummen.
  5. Häll smeten genom en sil och ställ den sedan i kylen för att svalna helt. Vispa om då och då.
  6. Ställ en serveringskål i frysen. Frys glassen i glassmaskin enligt tillverkarens anvisningar. För sedan över glassen i den kylda serveringsskålen och låt stelna ytterligare någon timme i frysen.