Receptmakare: Jessica Behrens
Portioner: 12 små eller 6 stora
Tid: 40 minuter + tid att dra minst ett par timmar
Sydafrika är, förutom att landet är fruktansvärt vackert, ett land av extrema kontraster.
Pickled fish har indiska influenser vilket märks inte bara på curry pulvret utan också för att det uppstod på platser där flest människor med indisk härkomst hade sin hemvist. Dessvärre har ju Sydafrika plågats av taffligt och ja, vad ska man kalla det? ett politiskt styre som milt sagt kan diskuteras.
Jag är hemskt förtjust i de fiskar som nämns i “ursprungsrecepten”, det finns säkert hur många som helst som gör anspråk på att vara det ursprungliga receptet. Jag gillar snapper och havsabborre men nu är det länge sedan jag åt dem. Håller sig en dryg vecka i kylskåpet. Peta inte med fingrarna i skålen. Använd gaffel. Om man petar runt i den blir den dålig snabbare än en vecka.
- 1 kg yellowtail, snapper, havsabborre eller någon fisk som man hittar i Sydafrika, alternativt en vanlig hederlig fisk som man hittar i Sverige och som inte är utrotningshotad. Fjälla fisken och filea den men lämna fiskskinnet kvar.
5 vitlöksklyftor
2 stora lökar
2½ dl vindruvsvinäger eller rödvinsvinäger
1 dl vatten
1 dl råsocker
8 svartpepparkorn
4 nejlikor
4 kryddpepparkorn
2 lagerblad
1 msk garam masala, t ex av märket Rajah
2 tsk kummin, mald
2 tsk koriander, mald
1 tsk gurkmeja
grovt havssalt, så mycket som behövs
olja för att steka fisken, se ovan om saltet
- Rimma fisken genom att strö salt på båda sidorna av filén och låt den stå i 20 till 25 minuter. Skölj filén under rinnande vatten för att få bort allt salt och torka dem torra med hushållspapper.
- Hacka vitlöken och skär löken i ringar. Skär fisken i serveringsstora bitar utan att ta bort skinnet. Hetta upp olja i en stekpanna och stek fisken tills den är genomstekt.
- Ta en gryta och lägg ner kryddorna och övriga ingredienser i den. Rör tills sockret har löst sig. Koka tills löken börjar bli genomkokt. Lägg lager av fisk och vinägerblandning i en glasburk eller en fin serveringsskål av glas. All fisk ska vara täckt av lagen.
- Lämna allt att kallna och ställ den sedan i kylskåpet. Servera med sallad och bröd.