adobo

Pork & chicken adobo

Receptmakare: MArgit Richert

Portioner: 4 vrålhungriga

Tid: 1 dygn

Det är alltid roligt med exotisk mat som går att laga hemma utan en massa specialingredienser. Det här är en sådan rätt. Risvinäger finns på alla ICA-butiker utom de pytteminsta och ljus soja likaså.

  • 600 g färskt sidfläsk (eller i nödfall fläskkarré)
  • 4 kycklinglår
  • 6 krossade vitlöksklyftor
  • 1 stor gul lök, strimald
  • 1/2 dl risvinäger (eller vitvinsvinäger)
  • 6 msk ljus soja
  • 1/2 dl socker
  • 8 vitpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • vatten
  • neutral olja till stekning
  • 2 tsk maizena
  1. Skär sidfläsket i 1,5 x 1,5 cm-stora bitar. Lägg dem i en kastrull tillsammans med kycklinglåren. Tillsätt vitlök, lök, vinäger, soja, vitpeppar och lagerblad. Fyll på med så mycket vatten att det precis täcker köttet.
  2. Låt koka upp och sjud sedan i 40 minuter. Sila av köttet (spara buljongen!),
  3. Låt buljongen koka samman i ca 10 minuter. Tillsätt maizenan utrörd i lite vatten och låt sjuda 5 minuter tills såsen tjocknat.
  4. Hetta upp oljan i en stor stekpannan. Stek kyckling och fläsk till det blivit vackert brynt, blanda med såsen och servera tillsammans med ris.