Receptmakare: MArgit Richert
Portioner: 4 vrålhungriga
Tid: 1 dygn
Det är alltid roligt med exotisk mat som går att laga hemma utan en massa specialingredienser. Det här är en sådan rätt. Risvinäger finns på alla ICA-butiker utom de pytteminsta och ljus soja likaså.
- 600 g färskt sidfläsk (eller i nödfall fläskkarré)
- 4 kycklinglår
- 6 krossade vitlöksklyftor
- 1 stor gul lök, strimald
- 1/2 dl risvinäger (eller vitvinsvinäger)
- 6 msk ljus soja
- 1/2 dl socker
- 8 vitpepparkorn
- 2 lagerblad
- vatten
- neutral olja till stekning
- 2 tsk maizena
- Skär sidfläsket i 1,5 x 1,5 cm-stora bitar. Lägg dem i en kastrull tillsammans med kycklinglåren. Tillsätt vitlök, lök, vinäger, soja, vitpeppar och lagerblad. Fyll på med så mycket vatten att det precis täcker köttet.
- Låt koka upp och sjud sedan i 40 minuter. Sila av köttet (spara buljongen!),
- Låt buljongen koka samman i ca 10 minuter. Tillsätt maizenan utrörd i lite vatten och låt sjuda 5 minuter tills såsen tjocknat.
- Hetta upp oljan i en stor stekpannan. Stek kyckling och fläsk till det blivit vackert brynt, blanda med såsen och servera tillsammans med ris.

