lökgratäng

Portionsgratänger med brynt lök, smetana och extralagrad herrgård

Receptmakare: Margit Richert

Portioner: 2

Tid: 30 minuter

Vi hade överbliven lök från fredagens pissaladiere, men vid de tillfällen man inte har sådan tur får man börja från scratch med att bryna lök (släng gärna i lite vitlök också) på låg värme tillsammans med rikligt med smör eller olivolja, kanske en gnutta socker och gärna en liten skvätt vitt vin.

  • 2 dl brynt lök
  • 1/2 tsk worchestershiresås
  • 1/2 tsk timjan
  • 1/2 dl smetana
  • 1 ägg
  • salt och svartpeppar
  • 1 dl riven extralagrad herrgård (eller annan smakrik ost)
  1. Sätt ugnen på 225 grader. Smaksätt löken med worchestershiresås och timjan. Smörj två ugnsfasta portionsformar med smör och fördela sedan löken i formarna.
  2. Vispa samman ägg och smetana. Smaksätt med salt och peppar (snåla inte!). Häll blandningen över löken. Strö över osten.
  3. Grädda 15-20 minuter i mitten av ugnen tills osten fått fin färg och äggblandningen stelnat. Garnera gärna med färsk timjan eller kryddkrasse.