Potatissoppa med citron och timjan

Med den här makalöst goda och enkla rätten vann Kerstin Martina Haags extrapris i tävlingen Årets Potatisstjärna. Kerstins egna ord: Den här soppan älskas av alla, vuxna som barn. Själv är jag inte så förtjust i mixade potatissoppor, men här är potatisen i bitar, och citron och timjan gör den fantastiskt god! Den ska räcka för 4 personer, men jag skulle säga 3, för folk äter mycket. Knepet är att potatisen får puttra i enbart grädde först vilket ger en fantastisk smak och simmig konsistens.

Du behöver: 

1/2 kg potatis av fast eller halvfast typ t ex Bintje eller Amandine
    1 medelstor gul lök
    2 msk smör
    2 ½ dl vispgrädde
    5 dl grönsaksbuljong (eller kyckling)
    1 msk färska timjanblad (eller knappt 2/3 tsk torkad)
    1 liten citron, helst ekologisk
    salt, nymald vitpeppar

Gör så här: 
  1. Skala och tärna potatisen i sockerbitsstora bitar. Skala och hacka löken något finare. Smält smöret i en gryta och fräs löken mjuk på låg värme utan att den får färg. Tillsätt potatisen och vänd runt bitarna i smöret.
  2. Häll på grädden, låt alltsammans koka upp och sjud sakta under lock i 12-15 minuter eller tills potatisen är mjuk (men inte sönderkokt). Rör om ofta så att det inte bränns vid.
  3. Koka upp grönsaksbuljongen eller gör den på vatten från vattenkokaren och koncentrat.
  4. Rör ner timjan i soppan. Rör ner den heta buljongen. Finriv citronskalet precis före servering. Pressa saften från citronen. Smaka av med finrivet citronskal, 2-3 msk citronsaft, salt och peppar.

Bild för Redaktionen

Mer från Redaktionen


Bild för Redaktionen
Bild för Redaktionen
Bild för Redaktionen
Bild för Redaktionen
Bild för Redaktionen