Ratatouille på olika vis

Receptmakare: Margit Richert

Portioner: det beror på

Tid: 2 timmar

Ni får bara proportionerna här, så kan ni själva välja hur stor sats ni vill göra. Fast egentligen är det inte så noga – det blir alldeles ljuvligt hur man än gör! I receptet nedan är det viktproportioner som gäller om inte annat står.

  • 1 del lök
  • 1 del aubergine
  • 1 del paprika
  • 2 delar zucchini
  • 2 delar tomat
  • 1/2 vitlök per kilo tomat
  • 1/2 dl tomatpuré per kilo tomat
  • 3 lagerblad per kilo tomat
  • 2 tsk torkad timjan per kilo tomat
  • salt och svartpeppar efter smak
  • rejält med olivolja
  1. Antingen gör man det lätt för sig: skär alla grönsaker i bitar. Finhacka vitlöken. Släng det i en gryta. Krydda med salt, peppar, lagerblad och en rejäl dosör olivolja. Koka tills allt är mjukt och ser hopkokt ut. Det blir jättegott.
  2. Ännu godare blir det om man skållar tomaterna och skalar dem innan man slarvhackar dem.
  3. Lite godare ändå blir det om man fräser lök, paprika, zucchini, aubergine var för sig i olivolja. Vitlök och tomatpuré får också fräsa lite. Sedan kokas allt samman som ovan.
  4. Allra godast blir det om man, när allt börjar bli mjukt, häller av spadet som bildats och låter det reducera till hälften. Sedan blandar man samman allt igen och låter det koka riktigt mjukt.
  5. Fördela ratatouillen i burkar och frys in det som du inte äter upp direkt.