Portioner: 2
Tid: 30 minuter
Alldeles speciellt god är gurksalladen till. Det blir som pressgurka med en twist.
- till räkröran:
- 400 g räkor med skal
- 10 cm purjolök
- 2-3 msk majonäs
- 1/2 msk söt senap
- några stänk tabasco
- till gurksalladen:
- 10 cm gurka
- 1 stor saltgurka
- 1 tsk ättikssprit
- 2 tsk strösocker
- 1 msk finskuren gräslök eller dill
- till fiskburgaren:
- 300 g hoki, sej eller annan vitfiskfilé
- mjöl, ägg, panko eller ströbröd till panering
- 2 msk smör till stekning
- till servering:
- 4 rostbröd
- några salladsblad
- 2 klyftor citron
- Skala räkorna och strimla purjolöken tunt. Blanda med resten av ingredienserna till räkröran. Ställ kallt så länge.
- Skiva saltgurkan tunt och hyvla slanggurkan med en osthyvel. Blanda samman gurkskivorna med sockret, ättikan och gräslök eller dill. Låt stå och dra 10 minuter.
- Dela fisken i två bitar. Salta lätt och vänd först i mjöl, sedan i uppvispat ägg och sist i ströbröd eller panko. Stek fisken i smör på ganska låg värme. Tiden beror på fiskens tjocklek, men minst ett par minuter på varje sida krävs. (bästa sättet att kolla om fisken är klar utan att skära sönder den är att sticka in en tunn kniv snett in i fisken ett par sekunder. Känn sedan på knivbladet med handleden. Det ska vara varmt.)
- Rosta bröden och montera burgarna: sallad i botten, sedan gurksallad. Fisken ovanpå och toppa med räkröran och sista brödskivan. En klyfta citron brevid!